Apa yang Perlu Saya Perhatikan Semasa Membeli?

- Jul 18, 2020-

Apa yang harus saya perhatikan semasa membeli?

1. Jenis paip air plastik

Paip air plastikdikelaskan kepada UPVC, PPR, PE-RT, dan lain-lain mengikut bahannya. Walaupun semuanya paip plastik, masing-masing mempunyai kelebihan dan kekurangan dan skop aplikasi.

Sekiranya dibahagikan mengikut tujuan, ia boleh dibahagikan kepada tiga jenis: paip bekalan air, paip saliran, dan paip pemanasan lantai. Paip bekalan air adalah paip air minuman, yang memerlukan bahan mesra alam dan tidak beracun dan memenuhi keperluan kesihatan manusia; paip saliran mempunyai keperluan yang agak rendah untuk bahan paip; syarat terbesar untuk pemanasan paip adalah bahawa mereka dapat menahan suhu dan tekanan tinggi, tanpa ubah bentuk dan kebocoran.

Kedua, spesifikasi paip air plastik

Paip air yang berbeza mempunyai spesifikasi yang berbeza. Ukuran yang biasa digunakan adalah seperti berikut.

Secara amnya, panjang satu paip air ialah 4m atau 6m. Sekiranya anda memerlukan panjang yang lain, kebanyakannya perlu disesuaikan. Terdapat banyak spesifikasi untuk diameter luar dan ketebalan dinding paip air. Paip PE-RT terutama digunakan untuk paip pemanasan lantai, dengan ukuran dan spesifikasi ketebalan dinding diameter luar yang relatif sedikit; UPVC terutamanya digunakan untuk paip saliran dan kumbahan, dengan lebih banyak dimensi; sementara paip PPR mempunyai pelbagai aplikasi, jadi spesifikasi ketebalan dinding diameter luar adalah yang paling banyak. Pilih spesifikasi mengikut keperluan anda.


Ketiga, hargapaip air plastik

Proses pengeluaran paip air dengan bahan mentah yang berbeza juga berbeza, jadi perbezaan harganya agak besar. Tetapi itu tidak bermaksud bahawa mahal itu bagus. Oleh itu, jaga mata anda ketika membeli, pilih paip dengan bahan dan pembuatan yang berkelayakan, dan perkhidmatan purna jual juga harus dipertimbangkan. Memasukkan pekerja di peringkat kemudian adalah hubungan yang lebih penting.

Walau bagaimanapun, terdapat terlalu banyak jenis paip plastik, dan mudah tersalah faham ketika membeli. Kesalahpahaman berikut memerlukan perhatian kita.


Satu: Paip bahan yang berbeza boleh dicampurkan

Ciri dan kegunaan paip air plastik berbeza. Sebagai contoh, jika paip UPVC digunakan sebagai paip air minuman, kesihatan air minuman kita akan terancam; atau jika paip UPVC dan PPR digunakan untuk paip pemanasan tempatan, paip air akan cacat dan bocor; jika paip PPR dan PE-RT digunakan sebagai longkang, walaupun ia digunakan Ya, tetapi kosnya akan jauh lebih tinggi. Oleh itu, semasa membeli paip air plastik, belilah mengikut tujuannya.


Dua: Kaedah penyambungan paip bahan yang berbeza

Paip air plastik yang berbeza mempunyai sambungan yang berbeza. Paip UPVC dan kelengkapan paip dilekatkan bersama; Paip PPR dan kelengkapan paip perlu dihubungkan dengan teknologi pencairan panas, dan paip dari bahan yang sama dapat disatukan sepenuhnya; Paip PE-RT juga dapat didasarkan pada diameter paip selain teknologi cair panas Gunakan elektrofusi atau sambungan mekanikal. Oleh itu, perhatikan perkara ini semasa membeli.


Tiga: Paip plastik boleh dibeli secara dalam talian dan dipasang sendiri

Proses menyambungkan paip air nampaknya sangat mudah, jadi sebilangan pengguna mungkin ingin membeli paip air secara dalam talian dan memasangnya di rumah. Tetapi sebenarnya, sambungan paip air juga merupakan tugas teknikal, dan tuan pemasangan memerlukan pengalaman bertahun-tahun untuk memasangnya dengan lebih kuat. Sekiranya proses pemasangan tidak baik, paip terbaik pun akan terbuang. Di samping itu, setelah pemasangan paip air, akan ada ujian tekanan, dan penempatan mesti diatur terlebih dahulu, jadi cari kedai fizikal berskala besar untuk membeli, dan cari hidraulik profesional, untuk menikmati kualiti tinggi pengalaman dan perkhidmatan selepas jualan.


Empat: Pemasangan paip bekalan air selesai tanpa ujian tekanan

Penyelesaian ujian tekanan pemasangan paip air adalah penghubung yang sangat diperlukan. Adalah mustahil untuk menilai sama ada terdapat kebocoran air pada sambungan paip air dengan mata kasar. Gunakan penguji tekanan profesional untuk melakukan ujian tekanan jangka panjang, dan menilai prestasi penyegelan paip air dengan seberapa banyak tekanan paip menurun. Cara yang boleh dipercayai.