Apakah perbezaan antara PE RT Tube dan PP-R Tube

- Dec 12, 2020-

Apakah perbezaan antara tiub PE RT dan tiub PP-R

1. Paip PP-R:

Pakar pengurusan China -- Unit penggubalan standard kebangsaan PPR Weixing!!!

Paip PPR secara rasmi dikenali sebagai paip polipropylene copolymer rawak, yang merupakan saluran paip bekalan air yang paling banyak digunakan dalam kejuruteraan hiasan rumah.

Antara muka paip PPR mengamalkan teknologi panas cair, dan paip diintegrasikan sepenuhnya bersama-sama. Oleh itu, sebaik sahaja ujian tekanan pemasangan diluluskan, tidak akan ada kebocoran air lagi, dan kebolehpercayaan adalah sangat tinggi. Walau bagaimanapun, ini bukan untuk mengatakan bahawa paip air PPR tidak mempunyai kecacatan. Rintangan suhu yang tinggi dan rintangan tekanan sedikit miskin, dan suhu kerja jangka panjang tidak boleh melebihi 70 °C; panjang setiap bahagian adalah terhad, dan ia tidak boleh bengkok. Jika jarak peletakan paip panjang atau terdapat banyak sudut, sebilangan besar sendi akan digunakan dalam pembinaan; paip adalah murah, tetapi harga aksesori agak tinggi. Dari sudut prestasi yang komprehensif, paip PPR adalah bahan paip kos efektif semasa, jadi ia telah menjadi bahan pilihan untuk pembinaan semula paip air domestik.

Tiub PPR yang dijual di pasaran kebanyakannya dalam dua warna, putih dan kelabu. Jawapan peniaga adalah bahawa perbezaan disebabkan oleh zarah PPR bahan mentah yang berbeza.


Secara umum, paip air asal akan digantikan dalam transformasi air dan elektrik. Syarikat hiasan rumah dan perniagaan mengesyorkan bahawa fitter harus memilih paip air panas apabila memasang paip PPR, walaupun ia mengalir melalui paip air sejuk. Mereka mengatakan bahawa kerana parameter teknikal paip air panas adalah lebih tinggi daripada paip air sejuk, dan perbezaan harga tidak besar, jadi paip air panas digunakan dalam pembinaan semula saluran air. Fakta lain adalah bahawa walaupun anda ingin membeli paip air sejuk, sangat sukar untuk membelinya di pasaran, kerana paip air sejuk hanya membekalkan pasaran alat, bukan pasaran hiasan rumah.

Diameter paip PPR boleh dari 16mm hingga 160mm. Terdapat terutamanya dua jenis paip yang digunakan dalam hiasan rumah, iaitu 20 mm dan 25 mm (biasanya dikenali sebagai 4 paip dan 6 paip), di mana 4 paip digunakan lebih banyak.

Paip PP-R, juga dikenali sebagai paip polipropilena jenis III, tercetus ke dalam paip oleh polipropylene copolymerization rawak, dan suntikan diacu ke dalam pemasangan paip. Ia adalah jenis baru produk paip plastik yang dibangunkan dan digunakan di Eropah pada awal tahun 1990-an. Pada akhir tahun 1980-an, kira-kira 5% PE secara rawak dan seragam dipolimumkan (rawak copolymerization) dalam rantaian molekul PP oleh proses copolymerization fasa gas, yang menjadi generasi baru bahan saluran paip. Ia mempunyai rintangan impak yang baik dan sifat-sifat jangka panjang yang menyeramkan.