Apakah Trend Pembangunan Paip Pemanas Lantai PE-RT

- Oct 24, 2020-

Apakah trend pembangunan paip pemanasan lantai PE-RT


Paip pemanasan lantai PE-RT adalah sejenis paip pemanasan khas yang dikembangkan dari PE-RT (Polietilena tahan suhu tinggi), iaitu polietilena tahan suhu tinggi. Ia adalah paip bukan silang yang boleh digunakan untuk air panas. Sebilangan orang menonjolkan ciri-ciri bukan silang, menyebutnya sebagai GG; paip polietilena bukan silang yang tahan suhu tinggi&";

bahan mentah

Bahan mentah tiub ini adalah PE-RT, yang merupakan polietilena ketumpatan sederhana yang dihasilkan oleh proses reka bentuk dan sintesis molekul khas. Ia menggunakan kaedah kopolimerisasi etilena dan oktena, dan memperoleh molekul unik dengan mengawal bilangan dan taburan rantai sisi. Struktur untuk meningkatkan ketahanan haba paip PE. Oleh kerana wujudnya rantai oktena pendek, makromolekul PE tidak dapat mengkristal dalam satu kristal, tetapi menembusi melalui beberapa kristal, membentuk hubungan antara kristal, yang mengekalkan kelenturan tiub PE yang baik. Kekonduksian dan kelembapan terma yang tinggi, sekaligus menjadikannya lebih tahan tekanan.


Trend pembangunan paip pemanasan lantai PE-RT

Bahan mentah PE-RT tidak hanya memiliki kurva pecah creep yang memenuhi syarat, tetapi juga harga pipanya sederhana, dan pembinaannya lebih mudah dan cepat daripada varietas lain. Bentuk sambungan adalah bentuk sambungan gabungan dan pencairan panas yang paling boleh dipercayai pada tahap ini, dan diameter kelengkapan paip lebih besar daripada diameter dalaman paip dengan spesifikasi yang sama agak kecil kerana tidak ada sambungan mekanikal untuk tempatan pengurangan diameter dalam sistem.

Dengan perkembangan teknologi plastik, paip plastik untuk pelbagai tujuan kini tersedia untuk sistem pemanasan dalaman. Kerana paip plastik mempunyai kelebihan dinding dalaman yang halus, rintangan aliran haba yang rendah, ketahanan terhadap asid dan alkali, jangka hayat yang panjang, dan pemasangan yang mudah. Dalam beberapa tahun kebelakangan, ia telah digunakan secara meluas dalam sistem pemanasan lantai. Sebagai generasi baru paip pemanasan, PE-RT secara beransur-ansur menjadi produk arus perdana di pasaran pemanasan lantai.


Faktor yang mempengaruhi kualiti paip

PE-RT adalah kopolimer etilena-oktena berketumpatan sederhana dengan pengedaran berat molekul yang sempit dan oktena yang diedarkan secara merata pada tulang belakang polimer. Oleh kerana wujudnya cabang rantai oktena pendek, makromolekul tidak dapat dikristal dalam satu kristal. Sebaliknya, ia menembusi beberapa kristal serpihan untuk membentuk hubungan antara kristal, jadi ia mempunyai ketahanan retakan tekanan yang sangat baik. Paip PE-RT mempunyai beberapa faktor yang mempengaruhi kualiti paip semasa proses penyemperitan. Prestasi paip terutamanya disediakan oleh bahan mentah itu sendiri. Oleh itu, faktor utama yang menentukan kualiti produk adalah kualiti bahan paip khas. Pada masa ini, satu-satunya bahan khas paip PE-RT yang diuji oleh agensi pemeriksaan paip plastik terkenal di dunia, Bodycote Polymer hanya DOWLEX 2344E dari Dow Chemical di Amerika Syarikat dan DX800 dari SK Korea. Beberapa syarikat petrokimia dalam dan luar negara juga sedang berusaha untuk penyelidikan dan pengembangan bahan PE-RT khas. Dan kerja pensijilan. Oleh itu, menggunakan instrumen analitik moden untuk menetapkan kaedah pengesahan cepat untuk bahan kimia PE-RT mempunyai kepentingan praktikal yang penting untuk memantau kualiti paip PE-RT di pasaran, mencegah penipuan dan produk palsu, dan menyelesaikan masalah litigasi kualiti semasa pemasangan dan penggunaan .