Apakah Status Semasa Paip Bekalan Air

- Aug 27, 2018-

Apakah status bekalan paip air semasa?


Pada masa ini, pelbagai bahan bekalan air sangat pelbagai. Tumpuan kami adalah untuk memperkenalkan paip bekalan air dalaman dan luaran, dan memperkenalkan beberapa titik aplikasi yang telah digunakan pada masa lalu. Berikut adalah ringkasan dua kategori utama dari tempat utama penggunaan paip:


(1) Paip bekalan air luar


Paip bekalan air luar boleh dibahagikan kepada dua kategori: paip logam dan paip bukan logam.

1, tiub logam


Pada masa ini, paip bekalan air luaran logam yang banyak digunakan dan digunakan terutamanya termasuk paip keluli dan paip besi mulur bekalan air.


1.1 paip keluli


Paip keluli mempunyai titik paip keluli yang dikimpal dan paip keluli lancar; dari segi prestasi anti-karat, ia boleh dibahagikan kepada jenis lapisan perlindungan, jenis lapisan yang tidak dilindungi dan jenis tekstur; mengikut ketebalan dinding, terdapat paip keluli biasa dan paip keluli tebal.


Paip keluli yang dikimpal dibahagikan kepada jahitan pilin jas dikimpal dan lurus dikimpal lurus. Jas paip keluli yang dikimpal antara paip dibahagikan kepada paip keluli tenggelam automatik dan paip keluli yang dikimpal. Paip keluli yang dikimpal lurus dibahagikan kepada paip keluli yang dikimpal lurus biasa dan paip keluli tahan karat yang dikimpal. Tiub keluli lancar dibahagikan kepada tiub bergulung panas dan tiub sejuk (ditarik) mengikut kaedah pembuatan, dan ketepatannya dibahagikan kepada biasa dan maju. Pipa sejuk-tarik (tarik) mempunyai diameter nominal nominal 200 mm dan paip panas-bergulung mempunyai diameter nominal 600 mm. Paip keluli yang lancar juga mempunyai paip keluli tahan karat lancar keluli. Keluli tahan karat keluli paip lancar dibahagikan kepada paip keluli panas keluli tahan karat yang disemprotkan panas panas dan paip keluli lancar keluli tahan karat yang dilancarkan (ditarik) keluli tahan karat.


Tiada lapisan pelindung dengan atau tanpa paip keluli perlindungan, yang digunakan untuk dipanggil paip keluli tidak tergalvani (paip besi hitam). Jenis tekstur paip keluli terutamanya merujuk kepada keluli tahan karat keluli paip lancar dan keluli tahan karat dikimpal paip keluli. Ia tidak dinaikkan pangkat dan digunakan kerana kos dan sambungan di luar paip besar dan sederhana.

Jenis lapisan pelindung (terutamanya merujuk kepada dinding dalaman paip) kini boleh didapati dalam jenis lapisan pelindung logam dan jenis lapisan pelindung bukan logam. Jenis lapisan pelindung logam biasanya digunakan sebagai pelapisan permukaan jenis lapisan pelindung dan jenis lapisan pelindung tekanan permukaan. Biasa digunakan dalam lapisan lapisan pelapisan permukaan adalah paip galvanis. Paip bergalvani juga mempunyai paip galvanis yang sejuk dan paip galvanis yang panas. Pipa galvanis panas masih digunakan secara meluas kerana lapisan pelindung yang padat dan seragam, lekatan kuat dan kestabilan yang baik. . Paip sejuk-tergalvani tidak cukup padat dan seragam dalam kestabilan, dan kestabilannya miskin. Pada amnya, hayat perkhidmatan kurang daripada 5 tahun, ia berkarat, dan terdapat "air merah" dan "air hitam". Bau besi adalah serius, dan semua jenis bakteria berbahaya melebihi air minuman nasional. Standard kualiti air telah diharamkan di saluran paip bekalan air domestik. Jenis lapisan perlindungan permukaan pelindung juga dibahagikan kepada jenis paip keluli komposit jenis fizikal dan paip pelindung jenis peletupan jenis kimia mengikut proses pengeluaran yang berlainan, di mana jenis paip fleksibel jenis penutup fizikal telah dihasilkan dengan keluli tahan karat paip keluli komposit keluli dan paip keluli komposit dua-logam tembaga-keluli. Kaedah melembutkan fizikal diguna pakai untuk menekan paip keluli tahan karat nipis berdinding nipis atau tembaga dinding tembaga tipis ke dinding dalaman paip asas keluli dengan proses tertentu. Spesifikasi kedua-dua paip ini adalah DNl5-DN300 dan DNl5-DNl50 masing-masing. Sambungan paip keluli komposit jenis fizikal kebanyakannya dihubungkan dengan aksesori khas. Pecahan kimia yang dilindungi paip keluli komposit mempunyai paip komposit bimetal.


Jenis lapisan pelindung bukan logam mempunyai dua kategori: jenis bersalut bukan logam dan jenis lapisan bukan logam. "Peraturan Teknikal untuk Pembinaan Air Supply Steel-plastik Kejuruteraan Paip Plastik" (CECSl25: 2001) (dirujuk sebagai "Peraturan Teknikal Keluli-Plastik") Paip keluli secara kolektif dirujuk sebagai paip komposit keluli-plastik, dan bahan asas paip-paip keluli yang dipasang paip komposit keluli-plastik dibahagikan kepada paip keluli yang dilas plastik bersalut (lapisan) plastik dan paip keluli lancar plastik bersalut (lapisan). Menurut bahan-bahan bukan logam yang berlapis bersalut (lapisan), piawai industri semasa "paip keluli bersalut plastik bersalut" (CJ / T120-2000) membahagikan paip komposit plastik bersalut air ke dalam komposit plastik polietilena (PE) paip dan resin epoksi. (EP) paip komposit keluli-plastik, sesetengah pengeluar juga menghasilkan paip komposit keluli-kopolimer etilena-akrilik (EAA), "paip keluli gabungan plastik bekalan air" (CJ / T136-2001) paip ke polietilena (PE), polivinil klorida keras (PVC-U), polietilena silang silang (PEX), klorinated polyvinyl chloride (CPVC) dan paip komposit plastik polipropilena (PP). Pengilang membahagikan paip komposit keluli-plastik kepada tiga jenis: jenis flange, jenis alur dan jenis thread dari kaedah sambungan paip yang berbeza dan aksesori. Menurut rintangan panas salutan lapisan (lapisan), ia terbahagi kepada paip komposit panas-air plastik dan paip komposit Steel-plastik biasa untuk air sejuk atau sejuk. Di samping itu, bergantung kepada cara salutan, terdapat pelbagai jenis galvanizing dan salutan dalaman yang berlainan (paip komposit keluli-bekalan plastik beralun, paip bekalan paip keluli-plastik yang beralun, dan lain-lain) paip komposit keluli-plastik bersalut (bebibir) Jenis bekalan paip keluli-plastik plastik komposit. Menurut bahan logam salutan luar, paip keluli bersalut plastik dibahagikan kepada jenis galvanis luar, lapisan salutan luar dan lapisan keluli aloi aluminium tergalvani luar lapisan paip keluli komposit (pengeluar juga dipanggil keluli aloi - paip komposit plastik). Di samping itu, ada kelas besar paip keluli yang dibentuk dengan suntikan. Pada masa ini, paip bekalan air polipropilena (PP) dan polivinil klorida (PVC) diketahui, tetapi ia tidak disahkan dalam Spesifikasi Teknikal untuk Plastik Keluli. Paip komposit keluli-plastik adalah paip anti-karat yang agak baik. Diameter pipa paip paip komposit keluli yang besar semasa adalah DNl25-DN300, yang terhad dalam penggunaan paip besar dan sederhana luaran.

Pipa keluli yang dikimpal untuk pengangkutan bendalir tekanan rendah dan paip keluli yang dilasaskan tergalvani juga mempunyai perbezaan antara paip keluli biasa dan paip keluli tebal. Untuk paip keluli yang dikimpal, kapasiti pengurangan tekanan dinding paip telah meningkat dengan sewajarnya, dan kosnya masih merupakan paip keluli murah untuk paip jenis paip keluli lancar. Paip keluli lancar terutamanya ditunjukkan dalam ketebalan dinding bervariasi dengan pelbagai gred dan bahan.


Kita tahu bahawa kekuatan mekanikal paip keluli boleh menahan tekanan dalaman dan luaran yang tinggi. Kebolehbahan badan paip memudahkan pembuatan pelbagai kelengkapan paip, dan sangat sesuai untuk saluran paip dengan medan kompleks dan keperluan yang tinggi. Korosi adalah kekurangannya. Walau bagaimanapun, perlindungan dalaman dan luaran paip keluli dikendalikan dengan betul dan hayat perkhidmatan juga sangat panjang. Menurut laporan, paip kilang diameter 1m Shanghai Yangshupu Water Plant telah digunakan selama 60 tahun dan masih sangat baik.


SHANDONG KANGYU PIPE INDUSTRY CO., LTD

Hubungi: Eillen

E-mel: kangyupipes@kangyugy.com

Tel: +008615168998025