Apakah paip pemanasan lantai?

- Jan 30, 2021-

Apakah paip pemanasan lantai?

Paip pemanasan lantai merujuk kepada sejenis paip yang digunakan sebagai pembawa peredaran air panas suhu rendah dalam sistem pemanasan bersembang lantai air panas suhu rendah (dirujuk sebagai pemanasan lantai).


Dari kelahiran pemanasan lantai hingga sekarang, jenis paip berikut telah digunakan sebagai paip pemanasan lantai. XPAPR: Paip aluminium berkaitan silang PE-X: polyethylene 1 PAP: Paip komposit aluminium-plastik 2 PP-B: Polipropylene copolymer tahan impak (Korea digunakan untuk memanggilnya PP-C) PP-R: Rawak copolymer Propylene PB: Poten (super paip tahan suhu tinggi) PE-RT:: Suhu tinggi tahan polietetite Nota 1: polietititit yang berkaitan dengan salib dibahagikan kepada peroksida cross-linking (PE-Xa) dan silane cross-linking (PE-Xb), rasuk elektron crosslinking (PE-XC) dan azolink crossing (PE-Xd). Antaranya, peroksida crosslinking dan silane crosslinking adalah dua produk paip poliethylene yang biasa digunakan di China. Walau bagaimanapun, crosslinking peroksida tidak digunakan secara meluas kerana permemeasi oksigen yang berlebihan. Crosslinking silane diharamkan di Eropah pada tahun 2004 kerana silane ejen crosslinking toksik. Crosslinking rasuk elektron (PE-XC) adalah bahan paip yang sihat dan mesra alam yang menggunakan kaedah fizikal untuk menukar struktur molekul. , Azo crosslinking (PE-Xd) berada dalam keadaan eksperimen. Nota 2: Terdapat tiga jenis paip komposit aluminium-plastik di pasaran, PE /AL/PE; PE/AL/XPE; XPE/AL/XPE. Yang pertama adalah bahawa lapisan dalaman dan luar adalah polietylene, yang kedua adalah bahawa lapisan dalaman adalah polietititit yang berkaitan dengan silang dan lapisan luar adalah polietylene, dan yang ketiga adalah bahawa lapisan dalaman dan luar kedua-dua polietylene yang berkaitan dengan silang, dan lapisan tengah kedua-dua lapisan aluminium. Jenis pertama biasanya digunakan untuk sistem paip air sejuk, dan kedua kedua biasanya digunakan untuk paip air panas, yang boleh digunakan sebagai paip pemanasan lantai.


Mengikut keperluan piawaian produk kebangsaan dan antarabangsa, bahan mentah untuk pengeluaran paip plastik dan kelengkapan paip plastik untuk air sejuk dan panas mestilah mengikut GB / T18252-2000 "Penentuan Kekuatan Hidrostatik jangka panjang Paip Thermoplastic oleh Extrapolation of Plastic Piping Systems" tertentu paip bahan khas yang lulus ujian dan lulus ujian kelayakan. Dalam erti kata lain, setiap pengeluar bahan mentah mesti membuat lengkung kegagalan yang menyeramkan yang memenuhi lengkung rujukan kekuatan yang diramalkan mengikut standard produk paip pemanasan lantai untuk membuktikan bahawa bahan mentah yang dijual adalah berkelayakan. Hanya satu titik ujian kestabilan haba di bawah keadaan hidrostatik pada 110°C selama 8760 jam tidak dapat membuktikan sama ada bahan paip itu layak. Jika anda tidak tahu sama ada produk bahan mentah itu berkelayakan, ia adalah sama seperti simen belum dikenalpasti, dan kekuatan penggunaan tidak dapat ditentukan. Tanpa mengira jenis paip yang digunakan untuk meletakkan pemanasan lantai, hanya paip yang berkelayakan yang dihasilkan dengan menggunakan bahan mentah yang memenuhi keperluan standard produk dan peralatan dan teknologi pengeluaran yang munasabah boleh dijamin dengan pasti untuk penggunaan paip plastik untuk pemanasan bersemut lantai melalui reka bentuk, pemasangan dan penggunaan yang betul. Jangka hayat adalah lima puluh tahun.


Pengeluaran domestik PE-X secara amnya mengamalkan polyethylene berkembar sederhana atau polietylene berkembar tinggi dan silane cross-linking atau peroksida silang-linking kaedah. Ia adalah sambungan bon kimia antara rantaian molekul panjang linear poliethylene untuk membentuk struktur rantaian molekul rangkaian tiga dimensi. Berbanding dengan poliethylene umum, ia telah meningkatkan kekuatan tegangan, rintangan haba, rintangan penuaan, rintangan retak tekanan dan kestabilan dimensi. Keseluruhan proses pengeluaran adalah proses tindak balas kimia. Pemanasan lantai seperti ini mempunyai kesukaran seperti ejen silang-menghubungkan tidak mudah untuk menyuraikan seragam, tahap rentas pautan sukar dikawal dan skru perlu dibersihkan dengan kerap untuk mengelakkan penjanaan zarah gel. Kawalan kualiti produk adalah sukar, dan sukar bagi pengeluar kecil biasa untuk melakukannya dengan baik. Paip PE-X yang berkelayakan mempunyai kelebihan sifat mekanikal yang baik, rintangan suhu yang tinggi dan prestasi suhu yang rendah. Walau bagaimanapun, paip PE-X tidak mempunyai sifat termoplastik dan tidak boleh disambungkan dan dibaiki oleh kimpalan panas mencairkan. PB dikenali sebagai emas lembut dalam plastik. Ia mempunyai rintangan yang unggul dan sifat-sifat mekanikal. Ia adalah yang paling lembut di kalangan beberapa paip pemanasan lantai dan mempunyai ketebalan dinding yang paling nipis di bawah tekanan reka bentuk yang sama. Di bawah keadaan penggunaan yang sama, siri ketebalan dinding yang sama paip, pelbagai ini mempunyai keselamatan penggunaan tertinggi. Walau bagaimanapun, harga bahan mentah adalah yang tertinggi, lebih daripada dua kali ganda daripada jenis lain, dan kawasan aplikasi domestik semasa adalah kecil. Pasaran akan perlahan-lahan mempopularkan paip seperti ini pada masa akan datang. PE-RT Pasangan pemanasan lantai ini