Apakah Kaedah Penyambungan Paip HDPE

- May 23, 2020-

Apakah kaedah penyambungan paip HDPE


1. Sambungan kimpalan pantat

Untuk pengelasan pantat, semua kelengkapan paip dengan diameter dari φ 32 hingga 315 mm boleh digunakan. Ciri prestasi kaedah penyambungan ini adalah: sambungan tegar, kekuatan tidak boleh ditanggalkan dan tegangan.


Sambungan kimpalan pantat adalah salah satu kaedah penyambungan paip termudah. Ia menyediakan banyak prasyarat yang mudah dan bermanfaat untuk pra-pemasangan keseluruhan sistem, dan tidak diperlukan komponen lain. Oleh itu, sama ada pemasangan pasang siap di lokasi atau di bengkel boleh digunakan sambungan kimpalan pantat.


Bahagian las dari kimpalan pantat sangat kecil, tepi kimpalan tidak akan mengganggu saluran paip, dan tidak ada perubahan pada bahagian silang dalaman saluran paip. Ketebalan permukaan kimpalan yang dibenarkan hampir sama dengan ketebalan dinding paip, sehingga paip tidak terbuang. Melalui kaedah sambungan kimpalan pantat, panjang paip dan sendi siku dapat digunakan sepenuhnya.


Apabila diameter paip kurang dari φ 75 mm, kaedah pengelasan manual boleh digunakan; mesin kimpalan elektrik digunakan untuk kimpalan, dan julat diameter paip umumnya φ40-315mm.


2. Kaedah penyambungan bahagian penyambung gelung kimpalan elektrik


Kaedah kimpalan gandingan paip elektrik sesuai untuk menghubungkan paip dengan diameter dari φ40-315mm. Ciri-ciri prestasinya: sambungan tegar, tanpa pemasangan, kekuatan tegangan.


Kaedah pengelasan penyambung gelung paip yang dikimpal biasanya digunakan untuk pengelasan, pengubahsuaian, pemasangan dan pembaikan di tempat kerana senang digunakan, dipercayai, sederhana dan cepat. Sekiranya sistem saluran paip perlu diubah atau beberapa kerja pengubahsuaian awal dilakukan, gelung paip yang dikimpal dapat meluncur ke atas dengan melepaskan gelang berhenti tengah. Zon pemanasan dan zon lebur dari gelung paip kimpalan elektrik dipisahkan, jadi tidak ada rintangan di tengah gelung paip, jadi sangat selamat digunakan. Setelah kerja kimpalan selesai, gegelung rintangan ditutup dengan bahan PE (polietilena), sehingga tidak akan terhakis. Nilai tekanan yang diperlukan semasa pengelasan dihasilkan oleh penyusutan gelung paip ketika dipanaskan. Semasa pemanasan, tekanan diedarkan secara merata pada permukaan kimpalan, dan kesan pengecutan menyebabkan diameter paip berubah dalam julat yang dibenarkan.


HDPE pipes