Apa Kelebihan Dan Kekurangan Paip PPH Dan PPR

- Nov 14, 2020-

Apakah kelebihan dan kekurangan paip PPH dan PPR

Bahan khas paip PP terbahagi kepada tiga generasi: generasi pertama diubah suai oleh polipropilena homopolimer, yang disebut PP-H, generasi kedua dibuat oleh proses kopolimerisasi blok PP dan PE, yang disebut PP-B, dan generasi ketiga Ia diubah suai oleh polipropilena kopolimer rawak, yang disebut PP-R. Perbezaan utamanya ialah: prestasi pemprosesan dan ketahanan terhadap keretakan persekitaran dari ketiga-tiga bahan ini ditingkatkan berturut-turut. PP-B mempunyai kekuatan yang lemah dan ketahanan hentaman yang lebih baik, PP-H mempunyai kekuatan yang lebih baik dan rintangan hentakan yang lemah (rapuh), dan PP-R mencegah kecacatan ini.


Kekuatan paip PP-B dan PP-H menurun dengan ketara selepas satu tahun, sementara paip PP-R masih mengekalkan kekuatan yang lebih tinggi walaupun setelah 50 tahun. Beberapa jenis khas PP-B yang diimport mempunyai prestasi yang serupa dengan PP-R dan juga merupakan bahan mentah yang sangat baik untuk paip. PP-R diperoleh dengan kopolimerisasi monomer propilena dan sejumlah kecil monomer etilena di bawah pemanasan, tekanan dan pemangkin. Monomer etilena tersebar secara rawak dan rawak ke dalam rantai panjang propilena.

Penyertaan etilena secara rawak mengurangkan kristaliti dan takat lebur polimer, meningkatkan kesan bahan, ketahanan tekanan hidrostatik jangka panjang, penuaan oksigen tahan panas jangka panjang, dan sifat pemprosesan dan pencetakan paip.


Struktur rantai molekul PP-R dan kandungan monomer etilena mempunyai kesan langsung terhadap kestabilan terma jangka panjang, sifat mekanik dan sifat pemprosesan bahan. Semakin rawak penyebaran monomer etilena dalam rantai molekul propilena, semakin ketara pengubahsuaian sifat polipropilena. PP-H dipolimerisasi dari monomer propilena tunggal, dan rantai molekul tidak mengandungi monomer etilena, jadi keteraturan rantai molekul sangat tinggi, sehingga kristalinitas bahan tinggi dan prestasi hentamannya rendah. Untuk meningkatkan kerapuhan PP-H, sebilangan pembekal bahan mentah juga menggunakan campuran getah polietilena dan etilena-propilena untuk meningkatkan ketangguhan bahan, tetapi mereka tidak dapat menangani kestabilan tahan panas jangka panjang PP-H. prestasi.