Varietas Dan Penggunaan Aluminium Alloy Pipes

- Jan 29, 2018-

Varieti dan penggunaan paip aloi aluminium:

Paip aluminium dan aloi aluminium boleh diekstrusi panas, sejuk tersemperit, rolling sejuk, lukisan sejuk (termasuk lukisan gegelung), lenturan sejuk, dan lenturan sejuk.

Kimpalan (lenturan sejuk + kimpalan frekuensi tinggi), berputar, penyemperitan berterusan dan kaedah pengeluaran lain. Pada masa ini, jenis paip aloi aluminium telah mencapai lebih daripada beberapa ribu.

Ketebalan dinding paip boleh dibahagikan kepada tiub dinding nipis dan tiub dinding tebal. Tiub dinding tebal terutamanya dihasilkan oleh penyemperitan panas. Ketebalan dinding biasanya 5 ~ 35 mm, dan ketebalan dinding maksimum penyusun besar boleh melebihi 65 mm. Dengan penyemperitan panas, penyemperitan sejuk, rolling sejuk, lukisan sejuk dan lain-lain kaedah ubah bentuk sejuk untuk pembuatan ketebalan dinding tiub nipis secara amnya 0.5 ~ 5 mm, dengan peningkatan berterusan kilang rolling sejuk, kaedah berputar dan kaedah kimpalan muncul, ketebalan dinding minimum Alloy Aluminium boleh menjadi sekecil 0.1 mm.

Menurut spesifikasi, ia boleh dibahagikan kepada tabung dinding tebal berdiameter besar, tabung dinding tipis berdiameter besar dan tabung dinding tipis kecil diameter. Menurut bentuk seksyen boleh dibahagikan kepada tiub bulat, tiub bujur, tiub berbentuk yang berbentuk, tiub oblate, tiub persegi, tiub segi empat tepat, paip, tiub, segi enam oktagon enam sudut lima paip trapezoidal, tiub, tiub rusuk dan tiub berbentuk khas (Rajah 3-2-4). Perubahan bahagian sepanjang panjang boleh dibahagikan kepada tiub seksyen yang tetap dan paip seksyen ubah.