Plastik Ini Boleh Digunakan Sebagai Paip Air, Tetapi Mereka Digunakan Untuk Tujuan yang berbeza.

- Jan 04, 2020-

Plastik ini boleh digunakan sebagai paip air, tetapi ia digunakan untuk tujuan yang berbeza.

Sebagai turunan industri petrokimia, plastik telah menjadi pengganti bagi banyak bahan tradisional dengan kelebihan prestasi cemerlangnya. Hari ini, terdapat pelbagai jenis paip plastik yang berlainan di pasaran. Mereka mempunyai warna yang berbeza, ada yang boleh bengkok, dan ada yang tidak boleh. Ramai orang mungkin tidak tahu apa yang berbeza di antara mereka.

Malah, plastik juga diperbuat daripada pelbagai bahan, jadi mengapa terdapat paip plastik bahan yang berbeza? Untuk meletakkannya dengan mudah, "material menentukan prestasi, dan prestasi menentukan kegunaan." Jadi, apa plastik biasa digunakan untuk membuat paip? Mungkin anda tidak asing dengan mereka.

Polietilena PE

Polietilena (PE) adalah polimer termoplastik yang dipolimerisasi oleh etilena (hot-meltable). Ia tidak toksik, tidak berbau, terasa seperti lilin, dan mempunyai ketahanan suhu rendah dan kestabilan kimia yang sangat baik. Rumus molekul ialah:

- [CH2-CH2] n-

Polietilena biasanya dibahagikan kepada Polietilena Ketumpatan Rendah (LDPE), Ketumpatan Sederhana Polietilena (MDPE) dan Ketumpatan Tinggi Polietilena (HDPE). Aplikasi mereka berbeza. . LDPE biasanya digunakan untuk menghasilkan produk ringan seperti filem dan serat, dan apabila ia berkaitan dengan pengeluaran paip suntikan, HDPE atau MDPE biasanya digunakan.


Apabila paip pembuatan, rintangan haba polietilena agak miskin, maka di beberapa tempat yang mempunyai keperluan yang lebih tinggi (seperti sistem pemanasan), ia perlu diubah suai, jadi kami mempunyai PE-RT dan PE-X kami.

Rintangan Polietilena Rintangan Berkuasa (PE-RT) merujuk kepada polietilena tahan haba. Ia menggunakan kaedah kopolimerisasi etilena dan oktene untuk mengawal bilangan dan pengedaran rantai sampingan untuk mendapatkan struktur molekul yang unik untuk meningkatkan ketahanan haba PE.


PE-X (crosslinked-polyethylene) merujuk kepada polyethylene silang silang. Paut silang membuat struktur makromolekul linier polietilen menjadi struktur rangkaian tiga dimensi, dengan itu meningkatkan rintangan haba dan rintangan rayapan. Polietilena rentas salib bukan termoplastik dan tidak boleh bersatu dengan haba. Kini PE-X dikomersialkan termasuk PE-Xa, PE-Xb, dan PE-Xc. Perlu diingat bahawa a dan b di sini tidak bermakna bahawa gred produk adalah A atau B, tetapi mereka sedang menjalani cross-linking. Kaedah proses yang digunakan adalah berbeza.


PP polipropilena

Polipropilena (PP) adalah sejenis plastik termoplastik (panas-cair) yang dipolimerisasi oleh propylene. Ia adalah plastik dengan ketumpatan terkecil, biasanya tembus tidak berwarna, tidak berbau dan tidak toksik. Rumus molekulnya ialah:

- [CH2-CH (CH3)] n-

Oleh kerana kelembapan suhu rendah polipropilena, untuk meningkatkan kelemahan ini, propilena biasanya dikololimerisasi dengan sedikit molekul etilena, jadi polipropilena dibahagikan kepada homopolypropylene dan polipropilena copolimer


Polipropilena mempunyai ciri-ciri tekanan tinggi yang sangat baik, dan ia sangat mudah untuk menjadi panas-cair dikimpal selepas diperbuat daripada paip. Berbanding dengan PE, ia dapat menahan suhu yang lebih tinggi, jadi ia digunakan secara meluas dalam paip bekalan air rumah. Dalam proses polipropilena yang digunakan sebagai bahan mentah untuk saluran paip, ia telah mengalami proses pembangunan berikut:

PP-H (Polipropilena-Homopolimer) adalah polipropilena homopolimer, yang dikenali sebagai polipropilena jenis I. Ia diperbuat daripada propilena, yang mempunyai rintangan hentaman dan rintangan suhu tinggi. Paip yang digunakan biasanya digunakan untuk paip kimia atau tujuan kejuruteraan lain.

PP-B (Copolymer Polipropilena-Blok) adalah polipropilena kopolimer blok, yang dikenali sebagai polipropilena jenis II. PP-B mempunyai kandungan etilen yang tinggi, yang sangat meningkatkan rintangan hentaman suhu rendah, tetapi ia kehilangan rintangan suhu tinggi. Oleh itu, paip yang diperbuat daripadanya biasanya sesuai untuk sistem air sejuk.

PP-R (kopolimer polipropilena-rawak) adalah polipropilena kopolimer rawak, yang dikenali sebagai polipropilena jenis III. Ia dibuat dengan pempolimeran sejumlah kecil monomer etilena dan propilena dalam kaedah copolimerisasi tanpa jalan. Ia meneutralkan PP-H dan PP-B. Prestasi unggul tidak hanya dapat menahan suhu tinggi tertentu, tetapi juga meningkatkan prestasi rintangan suhu yang rendah, menjadi lebih ideal, dapat digunakan secara meluas dalam bahan baku air panas dan dingin. Hari ini, PPR telah menduduki sebahagian besar pasaran untuk paip bekalan air di bidang pembaikan rumah. Ini tidak dapat dipisahkan daripada kestabilan, kebolehpercayaan dan kemudahan pemasangan, dan sememangnya, harga yang agak berpatutan.

PP-RCT (rintangan suhu struktur kristal rawak polypropylene) juga dipanggil PPR β-kristal yang tinggi, yang merupakan bahan PPR yang diubahsuai, yang dikenali sebagai polipropilena jenis IV. Oleh kerana penggunaan kristal heksagon bukannya kristal monoklinik PP-R, selain sifat fizikal biasa PP-R, PP-RCT telah meningkatkan rintangan haba, rintangan tekanan, dan ketangguhan. Pada masa ini, PP-RCT kebanyakannya digunakan dalam sistem pemanasan suhu tinggi.


SHANDONG KANGYU PIPE INDUSTRY CO., LTD

E-mel: kangyupipes@kangyugy.com

Hubungi: David wang

Tel: +8618354430081

Hubungi: Selina Shi

Tel: +8615264973066

Hubungi: Eillen teng

Tel: +8615168998025

Hubungi: Ella Yin

Tel: +8617854938530