Perbezaan Prestasi Antara Tiub Lancar Lembut Dan Paip Tradisional.

- May 04, 2018-

1, membekalkan paip keluli paip keluli yang lancar berbanding dengan bahan mentah paip lain yang lebih ringan, kekuatan yang tinggi, kesabaran yang baik, dapat menahan tekanan dalaman yang lebih tinggi, menggunakan sensitif, dan boleh digunakan campuran dan geologi yang tidak sesuai atau tidak baik.

2. Walau bagaimanapun, paip keluli mempunyai kadar yang lebih tinggi dalam proses permohonan, yang disebabkan terutamanya oleh anticorrosion dalaman dan luaran. Pertama sekali, persoalan anticorrosion sangat penting, dan kualiti kualiti anticorrosive luarannya secara langsung mempengaruhi hayat perkhidmatannya. Pada masa kini, anti-karat luar paip keluli domestik terutamanya: kaedah tersembunyi, tiub keluli diminta untuk diperkuat atau lebih kuat, dan sesetengah kawasan mempromosikan perlindungan katodik. Mengenai jenis anticorrosive menyembunyikan kaedah biasanya untuk lapisan seperti minyak, tar arang epoksi, yang kedua pada suhu rendah tidak mudah untuk menyembuhkan, dan pembinaan bersama di tempat kejadian apabila soalan lebih, pada asalnya menggunakan polietilena chlorosulfonated ini, kerana kebanyakan pelarut, pinhole, pakai melawan tidak layak, bahagian jelas tidak lagi berlaku. Adalah baik untuk melindungi anticorrosionnya, tetapi kerana kaedah anod pengorbanan, adalah perlu untuk menggantikan anoda pada masa yang tetap dalam operasi masa depan, yang meningkatkan kos operasi dan operasi.

Selain pemprosesan dinding dalaman, terdapat tiga kaedah untuk bekalan paip keluli yang lancar: cat antikorrosif, mortar resin, mortar simen. Terdapat dua masalah dalam ketiga-tiga kaedah: yang pertama ialah kekuatan ikatan lapisan anticorrosive dan paip keluli, dan mortar simen telah disebutkan sebelumnya. Kedua-dua salutan anticorrosion dan mortar resin diperlukan untuk menghapuskan karat sepenuhnya dari dalam tiub keluli untuk membina, tetapi ini sangat sukar dicapai. Akibatnya, bahagian karat membentuk sumber penyimpangan, yang membentuk kakisan dan penskalaan. Yang kedua adalah bahawa kebanyakan paip keluli adalah pembinaan kimpalan di tempat, dan selepas kimpalan, ia akan diawali. Ia hanya boleh dilakukan secara manual. Kualitinya tidak mudah untuk dikawal, dan, sehubungan dengan paip diameter yang lebih kecil, kerana kakitangan tidak dapat memasuki pembinaan, ia tidak lagi antisepsis. Ia juga membentuk bahaya tersembunyi bagi kerosakan kimpalan masa depan. Menurut kemalangan analisis beberapa tiub keluli, ia disebabkan terutamanya oleh kakisan kualiti kimpalan.

3. Pembekalan tiub keluli lancar adalah agak tinggi.

4. Fungsi hidraulik yang lemah dan penggunaan tenaga yang tinggi. Koefisien kekasaran paip keluli antara 0.013 hingga 0.014, jadi sama dengan daya kapasiti, diameter paip yang sama, rintangan geseran adalah tinggi, permintaan kepala pam, meningkatkan pelaburan awal, kos operasi bersama-sama kerana penggunaan kuasa yang besar, telah meningkat secara dramatik .

5. Kekurangan saluran paip dengan kapasiti bantalan air yang rendah.