Bahan Baku Utama Dan Ciri-ciri PE PE.

- Jul 08, 2018-

Pipa PE diperbuat daripada polietilena sebagai bahan mentah utama, menambah bahan antioksidan, karbon hitam dan pewarna. Ia dicirikan oleh ketumpatan rendah, kekuatan khusus yang tinggi, rintangan suhu rendah dan ketahanan, dan suhu kerapuhan -80 ° C.


Plastik PE paip boleh diproses dengan pelbagai kaedah untuk membuat pelbagai produk seperti filem, lembaran, paip, profil, dan sebagainya; dan mudah dipotong, ikatan dan "kimpalan". Plastik mudah berwarna dan boleh dibuat dalam pelbagai warna terang. Ia juga boleh diproses dengan mencetak, elektroplating, percetakan dan embossing, supaya plastik mempunyai kesan hiasan yang kaya.


Kebanyakan plastik lebih tahan terhadap asid, alkali, garam, dan lain-lain daripada bahan logam dan beberapa bahan bukan organik. Mereka amat sesuai untuk pintu, tingkap, lantai, dinding, dan lain-lain dalam tumbuhan kimia; termoplastik boleh dibubarkan oleh pelarut organik tertentu, dan plastik thermosetting digunakan. Tidak boleh dibubarkan, hanya sejumlah bengkak yang mungkin berlaku. Plastik juga mempunyai daya tahan yang baik terhadap air alam sekitar dan mempunyai penyerapan air yang rendah. Mereka boleh digunakan secara meluas dalam projek kalis air dan lembapan.


Rintangan haba plastik paip PE umumnya tidak tinggi. Apabila tertakluk kepada beban pada suhu tinggi, ia cenderung melembutkan dan berubah bentuk, dan juga mengurai dan merosot. Termoplastik biasa mempunyai suhu herotan haba 60-120 ° C, dan hanya sebilangan kecil varieti boleh digunakan pada sekitar 200 ° C untuk masa yang lama. . Sesetengah plastik terdedah kepada kebakaran atau pembakaran lambat, dan banyak asap toksik dihasilkan semasa terbakar, menyebabkan korban dalam kejadian kebakaran di bangunan. Pekali pengembangan linear plastik lebih besar, 3-10 kali lebih besar daripada logam. Oleh itu, ubah bentuk suhu adalah besar, dan bahan tersebut mudah pecah kerana pengumpulan tekanan haba.


Kerana prestasi suhu yang sangat baik dan ketangguhannya, ia dapat menahan kerosakan kenderaan dan getaran mekanikal, pembekuan dan pencairan, dan perubahan mendadak dalam tekanan. Oleh itu, gegelung boleh digunakan untuk pembinaan kemasukan atau pembajak, yang mudah untuk pembinaan dan kos kejuruteraan yang rendah; Dinding halus, rintangan aliran sederhana adalah kecil, penggunaan tenaga medium pengangkutan rendah, dan tidak tertakluk pada kakisan kimia hidrokarbon cair dalam medium pengangkutan. Paip PE kepadatan sederhana dan tinggi sesuai untuk gas bandar dan saluran paip gas asli. Paip PE berkepadatan rendah sesuai untuk digunakan sebagai paip air minuman, saluran kabel, paip pemercik pertanian, paip stesen pam, dan sebagainya. Paip PE juga boleh digunakan dalam bekalan air, paip longkang dan saluran industri perlombongan.