Perbezaan di antara tiub HDPE dan tiub PE.

- Feb 11, 2018-

HDPE tube adalah sejenis PE tube, dan perbezaan antara ia dan paip PE yang biasa adalah:

1. tiub HDPE hendaklah tertakluk kepada tekanan tertentu, dan damar PE berat molekul yang tinggi dengan prestasi mekanikal yang baik harus dipilih, seperti damar HDPE. Kekuatan adalah 9 times bahawa paip polietilena biasa (PE tiub);

2. dalam semua plastik Kejuruteraan, HDPE mempunyai sebuah Mahkota plastik yang tahan lama. Yang lebih tinggi dengan berat molekul, yang lebih Haus tahan bahan ini, dan walaupun lebih banyak bahan-bahan logam (seperti keluli karbon, keluli tahan karat, Gangsa, dll), dan PE biasa tidak mempunyai ciri-ciri ini;

3. HDPE paip adalah produk penggantian paip keluli yang tradisional dan PVC paip air minuman. Biasa PE tiub yang tidak baik.

4, paip HDPE khususnya digunakan untuk: municipal Kejuruteraan sistem bekalan air, membina sistem bekalan air dalaman, sistem bekalan air luaran dikebumikan dan kawasan kediaman, kawasan kilang dikebumikan sistem bekalan air, membaiki saluran paip lama, sistem paip dan air Rawatan Kejuruteraan, botanical garden, Pengairan dan lain-lain kawasan perindustrian paip dan sebagainya. Paip polietilena ketumpatan sederhana yang hanya sesuai untuk gas gas, gas asli, gas petroleum cecair. Tiub polietilena ketumpatan rendah adalah hos.

Paip polietilena ketumpatan tinggi, bahan 【 】 paip HDPE adalah "HDPE", "Polietilena ketumpatan tinggi" pendek. HDPE adalah sejenis resin termoplastik dengan crystallinity tinggi dan bebas-kekutuban. Penampilan HDPE yang asal adalah cecair putih, dengan sesetengah tahap Lut di bahagian yang nipis.

Paip PE adalah paip plastik polietilena, PE jenis plastik yang paling asas, dan mempunyai sifat-sifat yang terbaik bagi kebanyakan bahan kimia hayat dan perindustrian. Paip PE boleh dibahagikan kepada paip polietilena ketumpatan rendah, paip polietilena ketumpatan sederhana dan paip polietilena ketumpatan tinggi.