Proses Pengeluaran Tiub Lancar Lembut.

- May 04, 2018-

Kaedah pengeluaran tiub keluli lancar secara kasar dibahagikan kepada rolling oblique (kaedah mannesmann) dan kaedah penyemperitan.

1. Kaedah gelongsor serong (kaedah mannesmann) adalah terlebih dahulu menggunakan roll slant untuk menembusi paip dan kemudian dilanjutkan dengan kilang rolling. Kaedah ini cepat dalam pengeluaran, tetapi ia mempunyai keperluan machinability yang lebih tinggi untuk billet, yang terutama sesuai untuk menghasilkan keluli karbon dan paip keluli aloi yang rendah.

2. Peraturan penyemperitan adalah dengan menggunakan perforator untuk menembusi bilet atau ingot, dan kemudian melepaskan paip keluli dengan mesin extruding. Kaedah ini kurang berkesan daripada kaedah rolling serong dan sesuai untuk menghasilkan paip keluli aloi berkuasa tinggi.

Kedua-dua kaedah yang miring dan extruding mesti terlebih dahulu memanaskan bilet atau jongkong, dan paip keluli dipanggil paip bergulung panas. Tiub keluli yang dibuat oleh pemprosesan panas kadang-kadang boleh diproses sejuk seperti yang diperlukan. Terdapat dua kaedah untuk pemprosesan sejuk: satu adalah lukisan sejuk, iaitu untuk menarik tiub keluli melalui lukisan, supaya tiub keluli secara beransur-ansur menjadi nipis dan memanjang. Kaedah lain adalah rolling sejuk, yang digunakan dalam pemesinan sejuk untuk kilang panas yang dicipta oleh saudara mannesmann. Pemesinan sejuk tiub keluli lancar boleh meningkatkan ketepatan dimensi dan penamat tiub keluli, memperbaiki sifat-sifat mekanik bahan.