PE bekalan air paip pemasangan menggunakan masalah penyelesaian.

- Feb 18, 2018-

Penerangan mengenai pemasangan paip oleh PE:

1. sambungan teknologi.

Berdiameter besar sistem tekanan paip HDPE terutamanya kegunaan panas mencairkan dok cara untuk menyambung, untuk melaksanakan kecil menggunakan sambungan panas cair, apabila disambungkan ke paip logam dan lain-lain paip flange sambungan mestilah kecil diameter paip keluli-plastik peralihan sambungan juga terdapat di sini.

1. panas mencairkan punggung:

Dok cair panas adalah dengan menggunakan pengimpal panas cair ke sisi haba (panas cair dok bagi suhu ℃ 210 + 10), selepas menjadi mencairkan hujung paip, bersama dengan cepat, mengekalkan tekanan tertentu, penyejukan untuk mencapai tujuan kimpalan. Rujuk Jadual berikut untuk mencairkan panas dok proses. Tiub HDPE dengan saiz lebih besar daripada 90mm boleh dihubungkan oleh sendi punggung panas mencairkan. Kaedah yang boleh dipercayai, dan galas dan tekanan pada muka mempunyai kekuatan lebih tinggi daripada bahan paip itu sendiri.

2. elektrik fusion kimpalan: keperluan sambungan dapat direalisasikan dengan mudah selepas menggunakan gabungan elektrik Khas mesin kimpalan.

3. keluli sambungan flange plastik.

PE bekalan air paip dan paip keluli dan sambungan injap manakala sambungan flange keluli-plastik: paip HDPE dan plastik sama cair panas dok cara boleh digunakan untuk sambungan antara sokongan cincin, hujung paip keluli dan logam flange sambungan, perlu mematuhi peruntukan-peruntukan berkaitan paip kimpalan; Kemudian sambungan paip HDPE dan paip keluli boleh dilengkapkan dengan menggunakan filem flange. Sambungan flange turut digunakan untuk sambungan antara tiub HDPE dan tiub HDPE. Secara umumnya, tidak perlu untuk cincin antara HDPE sokongan gelang dan cincin sokongan HDPE, tetapi gegelang kedap perlu ditambah di bawah keadaan kerja saiz besar dan tekanan yang tinggi. Apabila cincin sokongan HDPE tersebut disambungkan dengan bahan-bahan lain (tiub keluli, paip besi Tergalvani, dll), gegelang kedap hendaklah digunakan.

Ii. pengorekan Parit.

1. penggalian Parit sempit boleh dikorek dengan putar penggali, plow atau shovel. Dalam alur pepejal, pepejal, lebar Parit ditentukan oleh keperluan operasi ruang dalam pembinaan, Ruang mestilah dibenarkan berfungsi di bahagian bawah Parit ke saiz penyediaan yang betul dan bahan-bahan sisa sisa Parit dan simen, tetapi juga untuk mengambil kira kos pengorekan Parit paip dan membeli bahan-bahan sisa dan lain-lain kos ekonomi. Lebar Parit harus secara amnya dianggap spesifikasi paip dan alat pemadatan yang digunakan. Bilakah sambungan tanah, lebar furrow ini + 0.3 D, apabila dipasang dalam longkang seluas atau Parit terbuka backfill mempunyai kesukaran, tidak boleh memenuhi keperluan kepadatan tanah backfill, lebar furrow D + 0.5 dan lebar jumlah tidak kurang daripada 0.7 meter. Dalam Parit pasir atau Lumpur, jika adalah tidak mudah untuk membuat dinding Kubu Parit paip tegak, yang boleh anda lakukan 45 ° atau mampu menyokong cerun bahan dinding Kubu Parit. Jika Parit adalah lebih luas, bahan pengisian awal perlu dipadatkan untuk menyokong berat akhir pengisian.

2. meletakkan paip dalam paip Parit.

Paip hendaklah teliti diperiksa sebelum paip itu dimasukkan ke dalam paip, dan paip dibenarkan untuk hoisted atau digelek paip tanpa apa-apa kecacatan yang dijumpai. Talian paip yang biasanya dalam tanah baik sambungan di muka, kadang-kadang paip mungkin disambungkan ke dalam kira-kira 150 meter panjang terlebih Seksyen banyak, disimpan di dalam sesetengah tempat, apabila untuk mewakilkan dan sambungan, akan diangkut ke tapak pemasangan, dan kemudian menggunakan Panas mencairkan sambungan atau cara sambungan mekanikal untuk menyambung bahagian ini. Paip dengan diameter kurang daripada 20mm nominal boleh dilukis ke dalam Parit yang menggunakan tangan. Semua paip-paip besar, kelengkapan, injap, pili Bomba dan aksesori, alat-alat yang sesuai perlu digunakan untuk berhati-hati meletakkannya di Parit; Tali nilon disyorkan untuk paip jarak jauh.

3, di hujung sambungan paip dengan perhimpunan di dalam paip paip panas mencairkan sambungan paip panas cair sambungan dengan cara yang sama di tanah, tetapi mesti memastikan bahawa paip yang disambung mesti disejukkan kepada suhu ambien tanah sebelum sambungan. Apabila bekalan air paip PE disambungkan dengan paip logam, tangki air atau pam, sambungan flange biasanya pakai. Bagi PE bekalan air paip, sambungan flange boleh digunakan apabila ia tidak mudah untuk berhubung dengan yang cair panas. Apabila flange yang disambungkan, selak tersebut perlu memperketatkan lebih awal, dan kemudian telah diikat semula selepas 8 jam.

4. tekanan ujian talian paip bekalan air PE.

Ujian kekuatan: sebagai tambahan kepada udara dalam paip yang hendak diuji, tekanan perlu dinaikkan kepada nilai tekanan diperlukan dengan kadar stabil tekanan dan tolok tekanan supaya ditempatkan di titik terendah paip. Tekanan ujian boleh dijalankan sebelum atau selepas paip backfilled. Paip hendaklah dilindungi dengan selang tertentu, terutama untuk baris ular. Apabila ujian tekanan dijalankan, paip harus tetap di tempat. Sambungan flange perlu didedahkan untuk memeriksa kebocoran. Ujian tekanan tekanan ujian hendaklah tidak melebihi minimum tekanan dalam paip tekanan paras atau tahap sistem aksesori tekanan tahap 1.5 kali, pada permulaan nilai tekanan ujian tekanan perlu sehingga dan pastikan masa yang cukup untuk memastikan paip penuh ex Pansion, proses ini akan mengambil masa 2 hingga 3 jam, setelah sistem ini stabil, tekanan meningkat kepada 1.5 kali kerja tekanan, pengatur voltan selama 1 jam, dengan teliti memerhatikan tolok tekanan, dan di sepanjang Lawatan, jika terdapat kebocoran tidak dapat dilihat dalam proses pengujian atau melepaskan tekanan yang jelas, paip melalui ujian tekanan. Dalam proses ujian tekanan, kejatuhan tekanan disebabkan oleh paip pengembangan yang berterusan akan menghasilkan, menghasilkan tertentu proses ujian tekanan, daya ke bawah adalah normal, Adakah tidak jadi untuk membuktikan bahawa sistem talian paip mesti bocor atau kerosakan.

5. Backfill dan tamping.

Berikut tiga jenis-jenis bahan-bahan yang boleh digunakan sebagai bahan pembentungan bagi paip bekalan air PE; Kategori pertama: batu-batu yang sudut 5-40mm, termasuk sejumlah besar bahan-bahan tempatan boleh diakses seperti terumbu karang, patah Sanga, crushed rock dan pecah cengkerang; Jenis ii: kasar pasir dan batu kelikir dengan diameter 40mm, termasuk pasir atau batu kelikir dengan sedikit serbuk, biasanya berbutir dan tak melekat, maksimum yang boleh basah atau Kering; Kategori ketiga: pasir halus dan tanah liat, termasuk Pasir halus, pasir dan tanah liat campuran batu kelikir. Sekiranya pengorekan tanah asal atau bahan lain digunakan, tiada permafros, sekaligus tanah liat dan tidak lebih daripada 200mm batu hendaklah dibenarkan.

PE bekalan air dan paip saliran.

PE langkah-langkah perlindungan bagi air paip:

1. sentiasa meletakkan tumpukan terbesar di permukaan bawah.

2. bahagian dalam paip adalah sangat halus. Untuk mengelakkan tergelincir, ia harus selamat tetap ketika loading.

3. kecil diameter paip lurus atau paip yang terang boleh dikendalikan dengan tangan.

4. PE bekalan air paip hendaklah disimpan di tempat yang bersih.

5. untuk mengelakkan sinaran cahaya terus, ia perlu diletakkan dalam bangunan atau ditutup dengan penutup.

6. bagi paip yang ditanam, Parit perlu digali untuk batu dan benda-benda lain yang keras di alur yang jelas.

7. memastikan bahawa terdapat tiada peralatan Khas suhu yang tinggi sekitar paip, untuk mengelakkan gangguan haba bahan paip.

8. besar berat badan tidak akan bertimbun di atas paip untuk mengelakkan paip daripada menjadi rosak disebabkan oleh apa-apa luar kekuatan besar.