Penyemperitan, Pengacuan Suntikan, Meniup Pencetakan Tiga Proses Pembentukan Plastik!

- May 08, 2018-

Pencetakan plastik adalah teknologi kejuruteraan, yang melibatkan penukaran plastik menjadi produk plastik.

Pencetakan suntikan

Pencetakan suntikan, dan prinsipnya adalah bahawa bahan mentah untuk granular atau serbuk ditambahkan ke mesin suntikan pada corong, bahan mentah melalui keadaan aliran lebur haba, dalam skru mesin suntikan atau omboh yang didorong oleh muncung dan sistem gating acak ke dalam rongga acuan, dalam pengerasan rongga acuan. Faktor-faktor yang mempengaruhi kualiti pengacuan suntikan: tekanan suntikan, masa pengacuan suntikan, suhu acuan suntikan.

Kelebihan:

1. kitaran pencetakan pendek, kecekapan pengeluaran yang tinggi dan mudah untuk merealisasikan automasi.

2. Bahagian plastik dengan bentuk kompleks, saiz yang tepat, sisipan logam atau bukan logam.

3. Kualiti produk stabil.

4. Kesesuaian luas.

Kelemahan:

1. Harga peralatan suntikan lebih tinggi.

2. Struktur acuan suntikan adalah rumit.

3. Kos pengeluaran yang tinggi, kitaran pengeluaran yang panjang, tidak sesuai untuk pengeluaran batch kecil tunggal bahagian-bahagian plastik.

Permohonan:

Dalam produk perindustrian, produk pengacuan suntikan adalah: bekalan dapur, sampah, mangkuk, baldi dan POTS, peralatan makan dan semua jenis bekas), alat kelengkapan elektrik (pengering rambut, pembersih vakum, pengaduk makanan, dll), mainan dan permainan, semua produk industri auto, banyak bahagian lain produk, dll.

Pengacuan penyemperitan

Pencetakan penyemperitan: juga dikenali sebagai penyemperitan penyemperitan, terutamanya sesuai untuk membentuk plastik termoplastik, dan juga sesuai untuk beberapa termoset yang lebih cair dan pembentukan plastik bertetulang. Proses pembentukannya menggunakan putaran skru, akan memanas bahan termoplastik lebur, dari mempunyai bentuk silang silang penyemperitan hidung, dan kemudian memuktamadkan reka bentuk dengan bentuk, dingin dikuatkan dengan lebih sejuk lagi, menjadi produk seksyen yang diperlukan.

Ciri-ciri teknikal:

1. Kos peralatan yang rendah;

2. Operasi mudah dan kawalan mudah proses, mudah untuk merealisasikan pengeluaran automatik berterusan;

3. kecekapan pengeluaran yang tinggi; Kualiti produk adalah seragam dan padat;

4. Produk atau produk separuh siap boleh dibentuk dengan mengubah bentuk mati.

Permohonan:

Dalam bidang rekabentuk produk, pengacuan penyemperitan mempunyai pemakaian yang kuat. Jenis produk yang dipadatkan termasuk tiub, filem, bar, wayar tunggal, tali pinggang rata, bersih, kontena berongga, tingkap, bingkai pintu, lembaran, pelapisan kabel, wayar tunggal dan profil lain.

Meniup cetakan

Dari cetakan penyemperitan penyemperitan extruder, adalah untuk bahan termoplastik cair, klip ke dalam acuan, kemudian meniup ke udara, dalam bahan mentah dalam bahan cair di bawah tindakan pengembangan tekanan udara, untuk membentuk dinding rongga, penyejukan dan pemejalan menjadi kaedah bentuk produk. Pembentukan tamparan dibahagikan kepada pencetakan tamparan filem yang tipis dan membentuk tamparan berongga:

Filem bertiup:

Filem meniup plastik cair daripada mulut kepala extruder mati celah bulat dalam penyemperitan tiub silinder nipis, pada masa yang sama dari lubang pusat ke rongga tiub nipis ke udara bertiup bertiup, meniup bulu nipis bulge ke membran tubular berdiameter yang lebih besar (biasa dikenali seperti tiub gelembung), penyejukan selepas pendail.

Hollow blow molding:

Pencetakan peniup berongga dengan bantuan tekanan gas, akan ditutup pada rongga acuan dalam bentuk pembengkakan parut keadaan getah menjadi teknologi pengacuan produk berongga, penghasilan produk plastik berongga. Mesin acuan tamparan berongga berongga berbeza dalam kaedah pembuatan, dengan penyemperitan tamparan pencetakan, suntikan tamparan pencetakan, regangan tamparan tamparan.

1) pengacuan tamparan penyemperitan: pengacuan penyemperitan penyemperitan adalah billet tiub tersemperit, yang diapit di rongga acuan dan dimeterai, dan kemudian dimampatkan udara ke rongga billet untuk meletup dan membentuk.

2) pengacuan tamparan suntikan: borang yang digunakan dibuat dengan pengacuan suntikan. Acuan ditinggalkan pada acuan teras acuan. Selepas acuan digunakan untuk membentuk acuan, acuan disambungkan ke udara termampat dari acuan teras, dan billet dibuang dan disejukkan, dan kemudian produk siap untuk dibebaskan.

3) regangan tamparan regang, akan dipanaskan untuk meregangkan parison suhu yang ditempatkan dalam acuan acuan tamparan, rod tegangan dengan tegangan longitudinal, menggunakan udara termampat untuk meniup ke huff tegangan melintang, dan kemudian kaedah untuk mendapatkan produk.

Kelebihan:

Ketebalan dinding produk adalah seragam, toleransi berat adalah kecil, pemprosesan belakang adalah kecil, sudut sampingan kecil adalah kecil; Sesuai untuk pengeluaran kumpulan besar produk halus kecil.

Permohonan:

Tahan filem nipis digunakan terutamanya untuk membuat acuan plastik nipis. Pencetakan tamparan berongga terutama digunakan untuk membuat produk plastik berongga (botol, botol, botol, tangki, tin, mainan, dll.).