Analisis penggunaan dan prospek industri produk paip PPR.

- Nov 10, 2018-

Promosi meluas PPR paip di China bermula pada tahun 2000, apabila paip Tergalvani tradisional telah digunakan sebagai paip bekalan air oleh kerajaan dan dilarang digunakan di rumah baru. Pada masa yang sama, untuk menggalakkan penggunaan baru plastik yang membina bahan-bahan dalam pembinaan, pada masa itu, Kementerian pembinaan dan Biro petrokimia Negeri bersama yang dikeluarkan dalam "beberapa pendapat mengenai pengukuhan inovasi teknologi untuk menggalakkan perindustrian bahan binaan bahan kimia", yang bermula dengan pembangunan PPR paip. Sejak itu, Kementerian pembinaan telah mengeluarkan beberapa artikel untuk menyenaraikan PPR dan lain-lain paip promosi penting serta aplikasi teknologi. Sebagai kategori utama tiga jenis paip plastik yang penting dipromosikan oleh Kementerian pembinaan yang baru, PPR paip telah menunjukkan trend yang berkembang dalam pasaran permohonan dan pemprosesan. .

Menurut Zhuo Chuang maklumat penyelidikan, Terdapat kira-kira 1000 PPR paip pengeluaran perusahaan di China. Kepekatan pengeluaran yang tinggi secara amnya. Perusahaan pengeluaran paip yang agak besar-besaran akan lebih terlibat dalam PPR paip, dan beberapa perusahaan besar adalah paip air panas. Sebagai produk kebanggaan.

PPR paip digunakan secara meluas di China untuk dilupakan sepenuhnya dilampirkan pembersihan paip; bekalan paip air paip dan air panas; paip Pemanas lantai; paip cecair mengakis kukuh dalam industri; paip untuk pertanian, landskap dan ladang ternakan; Hot springs, penukar haba, tiub bagi Pemanas air solar; tiub untuk Penyaman udara; pembersihan tiub untuk makanan, minuman, ubat-ubatan; paip untuk pembinaan kapal; paip untuk mesin dan kelengkapan; tiub untuk pengudaraan dan penghantaran gas; tiub khas bagi dasar laut dan persekitaran mengakis kuat. Khususnya, ia adalah titik pengguna dalam bidang pembinaan paip air dan paip bekalan air panas.

Berdasarkan statistik Persatuan China plastik paip industri, tahun kebelakangan ini, dengan pertumbuhan permintaan pasaran dalam industri pembinaan, Kejuruteraan Perbandaran, pertanian dan industri, penggunaan paip PPR semakin meningkat tahun. Pertumbuhan purata paip PPR dijangka pada 2010-2014. Kelajuan adalah di antara 10% dan 12%, mana penggunaan paip PPR pada 2014 adalah kira-kira 500,000 tan, memandangkan pasaran Cina paip tidak dipiawaikan (keadaan di mana Syarikat bercampur polipropilena biasa ke dalam pengeluaran dan pemprosesan paip untuk mengurangkan kos), pada 2014, penggunaan sebenar bahan paip untuk paip PPR adalah antara 300,000 dan 350,000 tan.

Prospek penggunaan produk industri PPR paip

Pertama sekali, dalam tahun-tahun kebelakangan, China berturut-turut telah mengeluarkan dasar-dasar untuk menggalakkan penggunaan bahan kimia, bahan binaan, menyediakan peluang yang baik untuk pembangunan PP paip. Dalam tempoh dua tahun yang lalu, kadar berfasa Tergalvani paip dan tradisional besi paip dalam paip plastik di pasaran China seterusnya mempercepatkan. Dalam tempoh beberapa tahun akan datang, penggunaan paip PPR berpotensi bukan sahaja akan di projek-projek pembinaan yang baru, tetapi juga dalam gantian Tergalvani paip, paip keluli, paip konkrit dan paip lain akan menunjukkan kelebihan yang kuat, kelebihan ini akan berada di pelbagai Ia adalah satu jenis dibayangkan dalam projek pengubahsuaian tersebut. Peranan paip PPR sebagai dasar menyokong dan menyokong bagi talian paip bahan akan dapat dipertingkatkan lagi.

Kedua, dalam tempoh "Penggal lima tahun rancangan", kerajaan tempatan melabur kira-kira 160-700 bilion yuan untuk menyelesaikan masalah keselamatan air minuman 310 juta penduduk luar bandar. Ini merupakan pertambahan ketara sebanyak hampir 100 bilion yuan dari jumlah pelaburan rancangan lima tahun sebelumnya. Meningkat. Pada 2014, dokumen kerajaan sekali lagi cadangan untuk memperbaiki standard pembinaan bagi projek-projek Keselamatan air minuman, mengukuhkan pemantauan dan perlindungan kualiti air di sumber air dan menggalakkan perluasan bandar bekalan air paip rangkaian untuk kawasan luar bandar. Pada masa yang sama Kementerian Sumber air juga dengan jelas menyatakan bahawa China akan melengkapkan 110 juta penduduk luar bandar dan guru-guru di sekolah luar bandar 15.35 juta dan kerja Keselamatan air minuman pelajar tahun ini dan seterusnya. Penekanan kerajaan China terhadap keselamatan air minuman bermaksud bahawa pelaburan dalam Keselamatan dalam air akan dinaikkan lagi. Ciri-ciri keselamatan yang cemerlang paip PP menentukan prospeknya sebagai saluran paip air minuman, dan pembangunan masa depan bidang ini tidak boleh diabaikan.

Ketiga, infrastruktur dan pembinaan harta tanah adalah aspek penting yang menyokong pembangunan industri paip plastik. Paip bekalan/saliran plastik dan paip Pemanas lantai merupakan sebahagian penting daripada permintaan yang tegar di dalam bangunan sektor pembinaan. Walaupun kadar pertumbuhan pasaran hartanah di China telah perlahan dalam dua tahun lalu, permintaan pasaran paip plastik China akan terus berkembang kerana sokongan daripada pembandaran dan pembinaan perumahan yang mampu dimiliki. Pada masa yang sama, walaupun kelembapan dalam pembinaan perumahan, kadar promosi perdagangan telah tidak berkurangan, yang bererti bahawa pembaikan rumah paip seperti paip PP akan menunjukkan arah aliran pertumbuhan yang lebih cepat daripada pemesinan paip.

Secara ringkasnya, mempromosi dan permohonan PP-R paip adalah sejajar dengan trend persekitaran kediaman hijau pada masa hadapan. Dalam penghapusan paip keluli tergalvani, paip keluli, paip konkrit dan bidang-bidang lain, kelebihan berketerampilan dan keupayaan pasaran dikira dari segi Keselamatan air minuman dan pembinaan infrastruktur, dan mempunyai satu perkembangan yang baik prospek. Zhuo Chuang menjangka bahawa kadar pertumbuhan tahunan penggunaan paip PPR akan berada kira-kira 8% - 10% dalam tempoh tiga tahun akan datang.