Analisis Dan Analisis Paip PP Untuk Paip Bekalan Air Panas Dan Sejuk.

- Jul 08, 2018-

PP paip PP bahan adalah sejenis bahan polietilena. Ia pertama kali dibangunkan oleh syarikat American Ceramics (DOW) pada akhir 1990-an dan secara beransur-ansur diperkenalkan ke pasaran. Ia adalah laluan teknologi menggunakan C4 cantuman untuk meningkatkan ketahanan bahan PE tradisional. Haba. Kurang daripada sepuluh tahun sebelum pasaran, ia telah kurang dari lima tahun sejak memasuki pasaran China. Tiada piawaian antarabangsa atau piawaian antarabangsa yang sepadan. Ini mencerminkan ketidakmampuan material dari satu aspek dan belum sepenuhnya menanggung ujian pasaran.


Baru-baru ini, kami telah memperluaskan pandangan mengenai prospek permohonan bahan PP dengan rakan antarabangsa, dan mengadakan perbincangan terperinci dengan pembekal bahan mentah individu. Kami mendapati bahawa pembangunan bahan-bahan PE-RT mempunyai sebab-sebab sejarah: kerana pembangunan terdahulu komposit aluminium-plastik Walaupun tiub (PEX / tiub komposit aluminium) dan tiub polietilena (PEX) bersilang silang mempunyai prestasi cemerlang dan suhu tinggi rintangan dan rintangan suhu rendah, masalah sambungan sentiasa sukar untuk diselesaikan, dan tidak dapat dielakkan bahawa kebocoran air tidak akan berlaku dalam penggunaan jangka panjang. Sesetengah pengeluar bahan mentah telah mencadangkan bahawa proses pengubahsuaian rasuah bukannya menyambung silang bukan sahaja menyelesaikan rintangan haba bahan, tetapi juga memberikan bahan kelebihan yang dapat disatu termal. Melalui tempoh usaha, idea ini secara beransur-ansur menjadi kenyataan, yang kini menjadi bahan PE-RT di pasaran. Walau bagaimanapun, disebabkan oleh rintangan haba yang lemah terhadap bahan bahan (polyethylene), bahan PE-RT diubahsuai telah meningkat dalam indeks ketahanan haba, tetapi belum mencapai tahap yang dikehendaki. Pada masa ini, ia hanya berada di tingkat suhu rendah. Bidang pemanasan berseri (<60 °="" c)="" telah="" dipromosikan="" ke="" tahap="" yang="" tertentu="" dan="" secara="" beransur-ansur="" diiktiraf,="" dan="" belum="" diterapkan="" dalam="" bidang="" bangunan="" air=""> "Kepintaran" perusahaan individu di China telah mempromosikan pemakaian saluran paip PE-RT untuk membina bekalan air, terutama air panas, dan juga mempromosikan rintangan panas bahan ini hingga 110 ° C. Kekuatannya memang hebat, yang sepenuhnya mencerminkan ketakwaan syarikat dalam inovasi. semangat.


Sesiapa yang mempunyai pengetahuan plastik tahu bahawa bahan yang berbeza mempunyai ciri prestasi yang berbeza. Tidak pernah ada "saluran paip universal" di pasaran. PP tidak, PB tidak, PE-RT tidak. Tidak ada yang terbaik, hanya kaedah pemilihan saintifik yang paling sesuai untuk memilih saluran paip yang paling sesuai dengan kos yang sesuai dengan ciri dan keperluan bidang aplikasi yang berbeza. Secara objektifnya menganalisis penunjuk teknikal bahan PE-RT, kami percaya bahawa bahan-bahan masih mempunyai merit mereka, dan akan ada prospek pasaran tertentu: berbanding paip PEX tradisional dan paip komposit aluminium-plastik, pipa PE-RT tidak hanya mengekalkan ciri-ciri daripada sambungan panas-mencair juga meningkatkan haba rayapan sedikit sebanyak. Sekiranya harga bahan adalah betul, ia dijangka mempunyai kelebihan daya saing tertentu dan kesan pasaran di dalam bidang pemanasan bersilang domestik, tetapi jika anda memasuki pasar air panas bangunan Dan pasaran pemanasan haba sink suhu tinggi berdasarkan kekurangannya sendiri .


Pertama, bercakap tentang ketahanan haba: membandingkan indeks tekanan cincin paip PP dan PE-RT, didapati bahawa tekanan cincin bahan PE-RT lebih rendah daripada bahan PP-R. Rintangan haba secara langsung mempengaruhi bidang paip yang berkenaan. Boleh dikatakan bahawa bahan PE-RT semasa tidak sesuai untuk keadaan operasi suhu tinggi. Memandangkan ini, sesetengah syarikat domestik telah mula belajar dari prinsip pengacuan paip komposit aluminium-plastik untuk membangunkan paip komposit aluminium-panas PE-RT double-melt untuk meningkatkan kekuatan haba saluran paip. Amalan ini jauh lebih bertanggungjawab daripada keterlaluan yang tidak realistik dan berlebihan. Terdapat banyak, tetapi produk juga mesti tertakluk kepada pemeriksaan dan kelulusan yang ketat oleh pasaran.


Modulus elastik E: PP-R mempunyai modulus elastik 850 MPa. PE-RT kepunyaan polietilena berketumpatan sederhana. Modulus anjal hanya kira-kira 550 MPa. Ia mempunyai fleksibiliti yang baik dan ketegaran yang tidak mencukupi. Ia digunakan dalam bidang bekalan air pembinaan, dan kelurusan paipnya tidak baik. Mudah untuk bengkok, mudah berubah, dan saluran paip tidak cantik.


Kekonduksian terma: PP-R adalah 0.24, PE-RT adalah 0.42, hampir dua kali ganda. Sekiranya ia digunakan dalam pemanasan lantai, ini adalah kekuatannya. Pelesapan haba yang baik menunjukkan radiasi haba yang lebih baik, tetapi ia digunakan dalam paip air panas. Ia adalah kelemahannya, pelepasan panas yang baik, kehilangan haba yang besar, suhu permukaan yang lebih tinggi daripada paip, dan mudah panas.


Kemampuan pengaliran: Walaupun PP-R dan PE-RT boleh dibasuh panas yang dikimpal, PP-R lebih mudah dioperasikan, PP-R dibulatkan, dan PE-RT tidak tersumbat tersumbat, yang mudah dihalang; suhu kimpalan juga berbeza. PP-R adalah 260 ° C, PE-RT ialah 230 ° C, dengan menggunakan mesin kimpalan khas PP-R di pasaran mudah untuk mengatasi lebih banyak untuk menyebabkan kebocoran air. Di samping itu, kerana bahan PE mudah dioksidakan, perlu menggunakan alat khas untuk mengikis skala permukaan sebelum kimpalan. Jika tidak, paip bersepadu dalam erti kata sebenar tidak dapat dibentuk, dan paip terdedah kepada kebocoran air, jadi pembinaannya lebih menyusahkan.


Kekuatan kesan suhu rendah paip PP: Ini adalah kekuatan bahan PE-RT dari indeks. PP lebih tinggi daripada PE dan PE lebih fleksibel daripada PP. Ini ditentukan oleh sifat bahan, tetapi masalah yang terlalu membesar-besarkan kelembapan PP-R yang berlebihan adalah Tidak masuk akal bahawa tiub PP-R telah digunakan di China selama lebih dari sepuluh tahun. Perusahaan pengeluaran secara beransur-ansur mengurangkan bahaya tersembunyi yang disebabkan oleh pengendalian yang tidak wajar melalui pembungkusan yang efektif dan publisiti yang dipertingkatkan. Pengendalian dan pembinaan barbar juga sama. Ia akan menyebabkan permukaan menggaru dan tekanan retak paip PE-RT; apa-apa paip mesti dilindungi apabila digunakan di bawah keadaan suhu rendah, jika tidak, paip akan retak disebabkan oleh pengembangan kelantangan yang disebabkan oleh aising. Syarikat-syarikat individu menggunakan kenyataan yang tidak terkatakan untuk mengelirukan pasaran dan niat mereka jelas.