Mengapakah rumah menggunakan paip PPR berbanding paip bekalan air PE?

- Aug 18, 2018-

PE bekalan air paip dan paip PPR boleh digunakan untuk pembaikan rumah, tetapi secara amnya, PPR paip digunakan beberapa kali ganda daripada paip air PE. Jadi apakah sebab? Tiada salahnya tanpa perbandingan, berikut adalah untuk semua orang untuk membandingkan data!

1. modulus elastik

PPR air paip: 850MPa modulus elastik, kekuatan yang baik dan merupakan.

Paip air PE: 550MPa modulus elastik, fleksibiliti yang baik, ketegaran tidak mencukupi, digunakan dalam pembinaan bekalan air, mudah untuk bengkok, mudah untuk berubah.


2. kekonduksian

PPR air paip: kekonduksian 0.24, dissipation perlahan haba, keberaliran haba yang rendah dan prestasi penebat haba yang baik.

Paip air PE: kekonduksian terma 0,42, pengaliran haba yang pantas, sesuai untuk tingkat Pemanas, tidak sesuai untuk paip air panas, sebaliknya kehilangan haba adalah besar dan suhu permukaan yang tinggi.

3. suhu rintangan

PPR air paip: suhu maksimum bekerja adalah 75 ° C, terendah adalah 10 ° C, jangka panjang penggunaan paip air PPR juga adalah selamat dan boleh dipercayai.

Paip air PE: suhu maksimum bekerja adalah 70 ° C, adalah terendah-30 ° C. Dalam julat suhu ini, jangka panjang penggunaan paip air PE adalah selamat dan boleh dipercayai.


4. kimpalan prestasi

PPR air paip: kimpalan suhu 260 ° C, mudah untuk beroperasi, PPR air paip fluffing bulat, PPR yang menggunakan paip mesin kimpalan di pasaran.

Paip air PE: suhu kimpalan adalah 230 ° C, flange tersebut adalah tidak teratur, mudah untuk blok, bahan ini mudah untuk menjadi teroksida dan skala oksida permukaan mestilah boleh bekerja luar alat-alat Khas sebelum kimpalan.


5. kekuatan impak suhu rendah

PPR air paip: PPR air paip adalah lebih kuat daripada paip air PE. Apabila digunakan di dalam keadaan suhu yang rendah, mana-mana paip perlu dilindungi. Jika tidak, paip tersebut akan retak disebabkan oleh pengembangan isipadu yang disebabkan oleh aising.

Paip air PE: paip air PE adalah lebih fleksibel daripada PPR air paip. Apabila digunakan di dalam keadaan suhu yang rendah, mana-mana paip perlu dilindungi.  Jika tidak, paip tersebut akan retak disebabkan oleh pengembangan isipadu yang disebabkan oleh aising.

Berdasarkan perkara di atas, paip PPR adalah lebih sesuai untuk hiasan dalaman, dan paip PE adalah sesuai untuk persekitaran kompleks kolam. Kedua-duanya mempunyai kelebihan mereka sendiri, dan kedua-dua paip yang digunakan dalam pembinaan Kejuruteraan.