Yang rendah suhu panas air pemanasan kualiti bahan tiub yang baik?

- Feb 08, 2018-

Secara umumnya, suhu pemanasan bersinar lantai suhu rendah dengan kehidupan bangunan (lebih daripada 50 tahun), dan bahagian tersembunyi dalam 50 tahun adalah penyelenggaraan percuma (kecuali faktor buatan manusia), tetapi hayat perkhidmatan 50 tahun bergantung terutamanya kepada hayat perkhidmatan tiub pemanasan. Pada masa ini, jenis bahan tiub plastik, kualiti adalah pelbagai, prestasi yang berbeza, sama ada semua bahan tiub plastik boleh menjamin titik ini? Ini telah menjadi perkara kebimbangan akademik yang hebat.

Oleh kerana kejuruteraan pemanasan bersinar lantai suhu tergolong dalam kejuruteraan perlindungan, digabungkan dengan 60 darjah Celsius air panas dalam sistem, yang bermaksud apabila terdapat paip pemanasan tiub yang disebabkan oleh masalah kualiti, struktur tanah menjadi pecah, kerugian besar. Oleh itu, digunakan dalam sistem pemanasan bersinar lantai suhu pemanasan tiub pemanasan adalah lebih besar daripada paip plastik bangunan biasa mempunyai keperluan yang lebih tinggi: sistem pemanasan jenis tiub, kualiti, teknologi pembuatan, pemilihan kualiti harus lebih ketat. Hanya sistem pemanasan lantai rendah ini boleh direalisasikan dalam 50 tahun.

Pada masa ini, pasaran boleh digunakan dalam tiub pemanasan bersinar lantai suhu rendah terutamanya tiub PE-X (paip polietilena silang silang), paip pp-r (tiga polipropilena paip kopolimer rawak), paip PERT, paip polietilena tahan suhu tinggi , Paip PB (paip polybutylene), paip aluminium dan sebagainya, paip-paip ini digunakan dalam sistem pemanasan bersinar lantai suhu rendah dan mempunyai ciri-ciri mereka sendiri. Bahan-bahan paip plastik lain seperti CPVC, PPH, ABS, PE, dan lain-lain tidak boleh digunakan kerana kegagalan prestasi untuk memenuhi keperluan sistem pemanasan bersinar lantai suhu rendah. Walaupun model aluminium pelbagai tiub dalam suhu rendah suhu panas suhu panas pemanasan peraturan peraturan juga telah dimasukkan ke dalam paip yang ada, tetapi kerana model aluminium pelbagai tiub kompaun - prestasi anti-penuaan pelekat mencairkan panas adalah soalan terbuka, tidak dapat menentukan hayat perkhidmatannya, oleh itu, sebaiknya tidak.

Prestasi paip haba adalah sistem indeks yang lengkap, bukan hanya satu indikator untuk menentukan sama ada boleh digunakan dalam kejuruteraan pemanasan lantai suhu rendah, boleh menjamin 50 tahun hidupnya. Sesetengah syarikat hanya melakukan beberapa ujian fizikal jangka pendek produk mereka, yang mereka katakan boleh digunakan selama 50 tahun, yang tidak ilmiah. Sesetengah syarikat tidak masuk akal untuk mengatakan berapa lama produk boleh bertahan tanpa menentukan berapa lama ia akan bertahan. Ia adalah saintifik dan bermakna untuk menilai indeks tekanan, indeks suhu dan masa penggunaan paip. Malah, di bawah tekanan yang sama, suhu kerja paip plastik berbeza, dan jangka hayatnya berbeza. Pada suhu yang sama, tekanan adalah berbeza, kehidupan adalah berbeza. Bagaimanapun, 50 tahun hidup tidak boleh disahkan oleh kaedah eksperimen sebenar. Oleh itu, dalam piawaian antarabangsa ISO9080 yang dikemukakan "kaedah transformasi bersamaan" dengan kaedah pengesahan untuk membuktikan titik, kaedahnya adalah: dengan meningkatkan suhu percubaan dan tekanan untuk kehidupan di bawah keadaan suhu rendah menggunakan paip mengikut kehidupan sebenar. Dengan menguji suhu dan perbezaan suhu antara suhu penggunaan sebenar ⊿ T menentukan faktor ekstrapolasi Ke, eksperimen Tmax untuk mendapatkan ujian masa yang paling besar dan produk Ke adalah pengiraan ekstrapolasi yang dibenarkan boleh mencapai jangka hayat yang paling lama.

Menurut prinsip penilaian prestasi paip plastik, pusat ujian bahan bangunan kimia China dan beberapa pengeluar paip plastik besar di China mula menjalankan eksperimen 8760 pada tiub plastik dari tahun 2001. Percubaan ini merupakan satu kaedah penting untuk penilaian komprehensif perkhidmatan kehidupan paip plastik. Sebagai tiub pemanasan untuk sistem pemanasan bersinar lantai suhu rendah, ujian harus dijalankan di tempat pertama.

Eksperimen perlu memilih suhu percubaan adalah 110 darjah Celsius, mengikut kaedah transformasi bersamaan, masa eksperimen ditetapkan kepada 8760 jam, kerana untuk 8760 jam setahun, apabila suhu adalah 70 darjah Celsius, perbezaan suhu 40 darjah Celsius, faktor ekstrapolasi 50, yang boleh dikira pada 70 darjah Celsius untuk hayat perkhidmatan: di bawah keadaan 50 * 8760 = 438000 (h), selama 50 tahun.

Data yang berkaitan menunjukkan bahawa tiub PE-X mempunyai rintangan haba yang terbaik. Dalam pengertian ini, ia adalah saintifik untuk memilih tiub PE-X sebagai tiub pemanasan dalam sistem pemanas lantai suhu rendah. Pada masa yang sama, paip PE-X juga lebih murah di dalam paip yang disebutkan di atas, jadi ia juga paling ekonomik untuk memilih tabung PE-X sebagai tiub pemanasan dalam sistem pemanas lantai suhu rendah.

Kita juga boleh melihat dari lengkung ciri-ciri rasuk beberapa paip. Keluk ciri yang merayap adalah perwujudan yang komprehensif terhadap tekanan jangka panjang dan rintangan suhu tinggi paip, yang merupakan pantulan paling praktikal dalam kehidupan perkhidmatan paip. Dari keluk ciri-ciri lengkung empat paip, dapat disimpulkan bahawa tidak ada titik balik pada tabung PE-X dari suhu tinggi hingga suhu rendah, dari 1 tahun hingga 100 tahun. Dengan peningkatan masa, tekanan cincin tiub PE-X pada suhu yang sama berkurangan sangat sedikit (berbanding dengan bahan paip lain). Pada suhu yang berbeza, tahap penurunan tegasan kitaran jauh lebih kecil daripada paip lain. Dapat disimpulkan dari ini bahawa tiub PE-X dapat menyesuaikan diri dengan suhu tinggi dan penggunaan jangka panjang di bawah tekanan tinggi. Beberapa paip lain di lebih daripada 60 darjah Celsius, semua dalam tempoh masa yang berlainan (yang paling lama hanya selama lebih dari sepuluh tahun, yang paling singkat dalam masa kurang dari setahun) cincin tekanan secara mendadak penurunan titik inflection, dengan peningkatan suhu, titik dalam masa terlebih dahulu. Dalam suhu tinggi, PERT mempunyai titik inframerah dalam kira-kira 14 tahun. Walaupun PB mempunyai tahap stres yang tinggi, ia mempunyai titik inframerah dari suhu tinggi hingga suhu rendah, seperti titik inflection pada 2000 jam (kurang daripada tiga bulan) pada 90 darjah Celsius. Apabila tiub PPR berada di atas 70 darjah Celsius, titik inframerah muncul lebih awal. Kejadian titik infleksi adalah pantulan penting terhadap perlawanan terhadap prestasi rayap dan pantulan penting kehidupan paip. Kenapa ini berlaku? Kami tahu bahawa plastik polimer dibahagikan kepada plastik termoplastik dan thermosetting. Secara teorinya, termoplastik adalah cair yang tidak mempunyai takat lebur tetap dan boleh dicairkan selepas terbentuk. Tempoh rayapannya lebih pendek. Plastik termoset adalah kristal yang tidak mencairkan selepas terbentuk. Tempoh rayapnya sangat panjang dan prestasinya hampir berterusan dalam tempoh 100 tahun. Antara paip plastik biasa, pp-r, PERT dan PB tergolong dalam plastik termoplastik, sementara PE-X (polietilena silang silang) dimiliki oleh plastik termoset.

PE - X (polyethylene silang silang) terdiri daripada polietilena berketumpatan tinggi (PE) yang ditambah ejen silang atau di bawah sinaran sinaran, pembentukan rantaian makromolekul radikal bebas di bawah keadaan tertentu yang saling berkaitan membentuk pesawat atau struktur rangkaian tiga dimensi. Terdapat tiga kaedah, satu kaedah crosslinking silane; Yang kedua ialah kaedah crosslinking peroksida; Yang ketiga adalah silang silang radiasi.

http://www.kangyupipe.com/