Apakah paip bekalan air dalaman?

- Aug 27, 2018-

Apakah paip bekalan air dalaman?


Seperti paip bekalan air luaran, paip bekalan air dalaman terbahagi kepada dua kategori: paip logam dan paip bukan logam.


1, tiub logam


Pada masa ini terdapat banyak paip bekalan air dalaman yang kebanyakannya digunakan, seperti paip keluli, paip alur aluminium aloi aluminium, dan paip tembaga bekalan air.


1.1 paip keluli


Paip keluli mempunyai titik paip keluli yang dikimpal dan paip keluli lancar; dari segi prestasi anti-karat, ia boleh dibahagikan kepada jenis lapisan perlindungan, jenis lapisan yang tidak dilindungi dan jenis tekstur; mengikut ketebalan dinding, terdapat paip keluli biasa dan paip keluli tebal. Jenis lapisan pelindung dibahagikan kepada jenis lapisan pelindung logam dan jenis lapisan pelindung bukan logam. Jenis lapisan pelindung bukan logam mempunyai paip keluli komposit keluli-plastik, dan jenis lapisan pelindung logam mempunyai jenis pelindung permukaan bersalut jenis jenis lapisan tekanan yang ikatan pelindung. Lapisan perlindungan salutan permukaan mempunyai paip keluli tergalvani yang sejuk dan panas, dan permukaannya ditekan dan dilindungi.


Paip keluli yang biasa dikimpal, paip keluli lancar biasa, paip keluli tahan karat dan paip keluli tergalvani mempunyai spesifikasi terperinci dalam pelbagai manual reka bentuk, dan teknologi aplikasi mereka agak matang, jadi kami tidak akan memperkenalkan lebih banyak lagi. Di sini, tiub keluli tahan karat, keluli tiub keluli tahan karat, permukaan tiub keluli tahan karat tekanan permukaan logam, tiub tembaga dan sejenisnya diperkenalkan. 1.1.1 tiub keluli tahan karat


Paip keluli tahan karat boleh didapati di paip keluli tahan karat yang dikimpal dan paip keluli tahan karat yang lancar. Mengikut ketebalan dinding paip, terdapat paip keluli tahan karat dan paip keluli tahan karat berdinding nipis. Promosi dan penggunaan paip keluli tahan karat berdinding nipis yang muncul di China pada akhir 1990-an secara beransur-ansur diterima dan diterima oleh semua orang.


1.1.1.1 Tiub keluli tahan karat berdinding nipis


Paip keluli tahan karat berdinding nipis yang dirawat oleh proses kimpalan khas mempunyai kekuatan yang tinggi, dinding nipis dan kos yang rendah, yang secara efektif menggalakkan aplikasi dan pembangunan paip keluli tahan karat. Prestasi unggul tiub keluli tahan karat berdinding nipis juga termasuk:


(1) Tahan lama, kebersihan *, rintangan kakisan yang baik dan perlindungan alam sekitar yang baik.


(2) Rintangan hentaman kuat. Kekuatan saluran paip dengan bentuk sambungan yang lebih baik (seperti teknologi sambungan plug-and-pressure) adalah 2-3 kali dari paip tergalvani dan paip keluli biasa.


(3) Kekuatan yang baik. Ia lebih fleksibel daripada logam biasa, mudah untuk memutar, tidak mudah retak, tidak mudah pecah.


(4) Mengguna pakai teknologi sambungan khusus yang serba guna dan serba boleh, sangat meningkatkan kemajuan dan kecekapan projek.


Sambungan paip keluli tahan karat [7]: Jenis paip biasa adalah jenis mampatan, jenis pemampatan, jenis tekan, jenis kimpalan dan siri sambungan kimpalan dan sambungan tradisional.


Paip keluli tahan karat yang berdinding nipis digunakan untuk paip air minuman langsung atau paip bekalan air dalam bangunan yang bersaiz tinggi yang dipasang di sepanjang dinding luar bangunan kerana harga paip yang agak tinggi.


1.1.1.2 Pipa komposit plastik keluli tahan karat dinding ultra-nipis


Pipa komposit plastik keluli tahan karat dinding ultra-nipis adalah jenis paip baru yang diperbuat daripada lapisan luar dinding keluli tahan karat yang ultra-nipis, lapisan dalaman paip plastik dan pelekat perantaraan.


Ciri-ciri prestasi:


(1) Dinding paip keluli tahan karat luar adalah lebih nipis, ketebalan dinding paip lapisan dalamannya juga berkurang, dan harga bahan utama dikurangkan lagi.


(2) Keluli tahan karat permukaan mengasingkan tiub plastik dari dunia luar, mengatasi kelemahan penuaan oksidatif plastik, dan meningkatkan prestasi retardan api dan kekuatan mampatan tiub plastik.


(3) Pelekat perantara membataskan pengembangan paip plastik lapisan, dan pekali pengembangan linear paip kecil.


Kelengkapan paip terikat keluli tahan karat, keluli tahan karat, tembaga dan kelengkapan ferrule lain boleh digunakan, dan kaedah koneksi adalah pelbagai dan mudah dipasang. Ia boleh direka bentuk dan dibina mengikut piawaian teknikal paip plastik sedia ada. Spesifikasi semasa semasa paip adalah lebih daripada sepuluh jenis diameter luar 16-110mm.


1.1.2 keluli-plastik paip keluli komposit


Paip keluli-plastik komposit keluli terutamanya terdiri daripada paip keluli bersalut plastik bersalut air dan paip keluli komposit plastik yang dibarisi air.


1.1.2.1 Paip keluli bersalut plastik bersalut air


Ciri-ciri cemerlang paip keluli bersalut plastik bersalut air adalah:


(1) Selamat dan kebersihan, harga yang rendah.


(2) prestasi anti-karat yang baik, rintangan asid, rintangan alkali, rintangan suhu tinggi, kekuatan tinggi dan hayat perkhidmatan yang panjang. Kesan unggul sifat mekanikal rintangan.


(3) Rintangan aliran sederhana lebih rendah daripada 40% daripada paip keluli.


Spesifikasi biasa lebih daripada 10 diameter nominal DN15-DN150. Paip keluli bersalut plastik disambungkan dengan tiga jenis: benang paip, bebibir dan alur.


1.1.2.2 Paip keluli komposit plastik yang dibarisi air


Prestasi utama paip komposit plastik yang dibekalkan dengan bekalan air adalah sama dengan paip komposit bersalut bekalan air. Untuk paip keluli bersalut plastik, konduktiviti haba adalah rendah, yang menjimatkan ketebalan bahan untuk pemeliharaan haba dan anti-kondensasi. Selain itu, di bawah keadaan garis pusat luar, bahagian saliran air kecil, dan kehilangan aliran air dan halaju aliran meningkat. Spesifikasi biasa lebih daripada 10 diameter nominal DN15-DN150.


1.1.3 Permukaan logam ditekan paip pelindung lapisan pelindung


Jenis lapisan perlindungan ikatan tekanan permukaan juga dibahagikan kepada paip keluli komposit jenis fizikal dan jenis paip keluli komposit jenis peletupan kimia mengikut proses pengeluaran yang berlainan.


1.1.3.1 Paip keluli gabungan komposit fizikal


Paip keluli komposit yang dilindungi fizikal telah dihasilkan dengan paip keluli tahan karat keluli tahan karat keluli palsu dan paip keluli komposit baja-tembaga keluli, yang semuanya secara fizikal ditekan ke pangkalan keluli oleh proses tertentu oleh nipis yang dilembutkan panas paip keluli tahan karat di -walled atau tembaga-tembaga-tembaga paip tembaga. Di dinding dalaman tiub.


Ciri-ciri prestasi umum:


Di satu pihak, ia membawa kelebihan rintangan tekanan tinggi (2.5MPa), rintangan hentaman tinggi, julat suhu yang luas (-40-150 ° C) dan kekuatan tinggi paip keluli tergalvani. Sebaliknya, ia mempunyai kelebihan paip keluli tergalvani. Dinding perlindungan pemindahan air tebal dan sendi adalah ketat *, jadi rintangan kakisan yang kuat dan keadaan hidraulik adalah baik.


Spesifikasi kedua-dua paip adalah DN15-DN300 dan DN15-DN150. Sambungan paip sering disambungkan menggunakan aksesori khas.


1.1.3.2 Kimia letupan meliputi paip keluli komposit


Pecahan kimia yang dilindungi paip keluli komposit mempunyai paip komposit bimetal. Ia adalah jenis baru lapisan anticorrosive lapisan yang dihasilkan oleh Institut Sains dan Teknologi Aeroangkasa ke-41, yang mengamalkan teknologi yang dipatenkan - "Letupan Metal Pipeline dan Teknologi Lapisan". Menurut pengenalan [8], produk ini masih menggunakan paip keluli karbon sebagai bahan asas, memberikan permainan penuh kepada ciri-ciri mekanikal yang cemerlang dan ciri-ciri kos rendah paip keluli karbon; menggunakan bahan aloi tahan kakisan sebagai lapisan salutan anti karat, memberikan perlawanan penuh kepada rintangan kakisan yang sangat baik dari aloi tahan karat, Oleh itu, paip komposit bimetal mempunyai rintangan kakisan yang sangat baik dan sifat mekanik yang sangat baik.


SHANDONG KANGYU PIPE INDUSTRY CO., LTD

Hubungi: Eillen

E-mel: kangyupipes@kangyugy.com

Tel: +008615168998025