Apakah perbezaan antara paip HDPE dan paip PVC?

- Jun 18, 2019-

Apakah perbezaan antara paip HDPE dan paip PVC?

Aplikasi paip plastik, yang pertama kali dibangunkan oleh paip pvc, dibentuk dengan menggunakan resin polivinil klorida, penstabil, pelincir, dan lain-lain, dan kemudian mengekstrakannya dengan menekan panas. Ia mempunyai kekuatan tegangan yang baik, kekuatan mampatan, ketahanan kakisan dan ketegangan air yang baik.


Pipa HDPE adalah produk penggantian paip keluli tradisional dan paip air minum PVC. Pipa HDPE bukan sahaja mempunyai ekonomi yang baik, tetapi juga mempunyai beberapa kelebihan seperti antara muka yang stabil dan boleh dipercayai, rintangan hentaman bahan, rintangan retak, rintangan penuaan dan rintangan kakisan.


Perbezaan utama antara paip HDPE dan paip PVC


Sambungan paip dan kelengkapan PVC atau penggunaan pelekat atau sendi pengembangan, sendi soket, dan sebagainya. Sambungan paip HDPE menggunakan kimpalan butt, sambungan gelung paip dikimpal elektrik, penyambungan lengan soket lengan dan sambungan berulir.


Secara amnya, julat suhu paip PVC lebih kecil daripada paip HDPE. Julat suhu paip HDPE boleh mencapai -60 ° C ~ 40 ° C. Oleh kerana tiub dan kelengkapan HDPE berwarna hitam, ia dapat menghalang pengaruh cahaya ultraviolet dalam cahaya matahari pada tiub. Selain itu, ketebalan dinding yang mencukupi membolehkan soket soket meterai untuk menahan suhu 100 ° C.


Pipa dan kelengkapan HDPE adalah serba boleh dan boleh dibuat pasang siap, tetapi pemasangan pasir PVC tidak dapat dilakukan. Pipa PVC memancarkan asap berbahaya apabila dibakar, selagi sejumlah kecil gas ekzos pembakaran PVC cukup untuk merosakkan jentera dan bekalan pejabat. Paip HDPE tidak menghasilkan gas berbahaya semasa pembakaran. Secara amnya, paip dan kelengkapan PVC mempunyai rintangan yang agak rendah terhadap daya luaran, dan retak mungkin berlaku apabila paip melewati sambungan sendi bangunan. Menurut Persekitaran Kebangsaan Switzerland, Hutan dan Pertubuhan Bangsa-Bangsa (BUWAL), data yang diterbitkan memperlihatkan bahawa dari sudut pandang alam sekitar, impak alam sekitar paip HDPE dari pengeluaran hingga pemprosesan akhir adalah kecil.


Ini adalah paip PVC dan paip HDPE. Selepas membaca di atas, kami mempunyai pemahaman umum mengenai paip PVC dan paip HDPE, dan terdapat lebih banyak lagi mengenai paip, sila terus memberi perhatian kepada kami.


SHANDONG KANGYU PIPE INDUSTRY CO., LTD

Hubungi: Eillen

E-mel: kangyupipes@kangyugy.com

Tel: +008615168998025