Apakah ciri-ciri paip HDPE?

- Jan 02, 2018-

HDPE adalah sejenis saluran paip yang baik, bukan sahaja mempunyai ekonomi yang baik, tetapi juga mempunyai antaramuka yang stabil dan boleh dipercayai, bahan tahan impak, rintangan retak, rintangan penuaan, rintangan kakisan dan beberapa kelebihan, berbanding dengan paip tradisional, paip HDPE sistem mempunyai kelebihan berikut:

Sambungan boleh dipercayai: gabungan haba elektrik digunakan untuk menyambungkan sistem paip, kekuatan sendi adalah lebih tinggi daripada kekuatan badan paip.

2 rintangan kesan suhu rendah yang baik: polietilena suhu rendah suhu rapuh sangat rendah, boleh berada dalam julat suhu 60-60 ℃ untuk kegunaan yang selamat. Semasa pembinaan musim sejuk, paip tidak akan retak kerana rintangan hentaman yang baik.

Keretakan anti tekanan adalah baik: HDPE mempunyai kepekaan yang rendah, kekuatan ricih yang tinggi dan rintangan yang baik terhadap calar, dan prestasi keretakan tekanan alam sekitar sangat menonjol.

Ia mempunyai kebocoran kimia yang baik: Pipa HDPE dapat menahan kakisan media kimia banyak, dan bahan-bahan kimia di dalam tanah tidak akan menyebabkan kemusnahan paip. Polietilena adalah penebat elektrik, jadi tiada karat, karat atau kakisan elektrokimia akan berlaku. Ia juga tidak menggalakkan pertumbuhan alga, bakteria atau kulat.

Penuaan dan hayat perkhidmatan yang panjang: paip polietilena hitam karbon 2-2.5 peratus boleh disimpan di udara terbuka selama 50 tahun dan tidak akan rosak oleh radiasi ultraviolet.

Rintangan haus yang baik: Rangkaian paip HDPE dan tiub keluli memakai ujian perbandingan rintangan menunjukkan bahawa rintangan paip HDPE adalah empat kali ganda daripada paip keluli. Berbanding paip keluli, paip HDPE mempunyai rintangan haus yang lebih baik di kawasan lumpur menyampaikan, yang bermaksud pipa HDPE mempunyai hayat perkhidmatan yang lebih lama dan ekonomi yang lebih baik.

Setelah fleksibel yang baik: fleksibel menjadikannya mudah untuk membongkok, kejuruteraan paip HDPE dengan mengubah cara untuk mengepung sekitar penghalang, pada banyak kesempatan, paip fleksibel dapat mengurangkan dos pemasangan pipa dan mengurangkan kos pemasangan.

Rintangan aliran air adalah kecil: paip HDPE mempunyai permukaan dalaman licin, dan pekali manning ialah 0.009. Ciri lancar dan tidak melekat memastikan bahawa saluran paip HDPE mempunyai kapasiti penghantaran yang lebih tinggi daripada paip tradisional, dan juga mengurangkan kehilangan tekanan dan penggunaan tenaga saluran paip.

'levies pengendalian mudah: paip HDPE daripada paip konkrit, paip galvanis dan paip keluli lebih ringan, mudah untuk mengendalikan dan memasang, kurang tenaga kerja dan keperluan peralatan, bermakna kos pemasangan projek berkurang.

⑽ pelbagai kaedah pembinaan baru: paip HDPE mempunyai pelbagai teknologi pembinaan, sebagai tambahan kepada kaedah penggalian tradisional boleh digunakan untuk pembinaan, juga boleh menggunakan pelbagai teknologi baru trenchless seperti jacking paip, penggerudian arah, pelapik, dalam bentuk paip dan pembinaan, bagi sesetengah pihak tidak membenarkan tapak penggalian, adalah satu-satunya pilihan.