Manual penyelenggaraan paip air PPR musim panas, pastikan anda mengambil langkah perlindungan matahari!

- Oct 08, 2020-

Paip air PP-R adalah bahan paip air yang biasa digunakan di banyak hiasan rumah. Ia mempunyai ketahanan kakisan, keselamatan dan perlindungan alam sekitar yang kuat, dan jangka hayat yang panjang, dan telah diakui secara universal oleh pemiliknya. Sebilangan besar pengguna memperhatikan perlindungan musim sejuk paip PP-R, tetapi mengabaikan perlindungan musim panas.

Sebenarnya, perlindungan pada musim panas sama pentingnya. Sekiranya paip PP-R diletakkan di luar rumah dalam jangka masa yang lama, ia boleh menjadi rapuh. Ini kerana ciri-ciri bahan mentah paip plastik. Bahan polipropilena takut akan sinar ultraviolet dan akan mempercepat penuaan paip PP-R di bawah sinar matahari, jadi perlindungan musim panas tidak dapat diabaikan!

Petua perlindungan musim panas untuk paip air PP-R

1. Lapisan anti-sinaran

Menggunakan cat anti-radiasi khas pada permukaan paip dapat melindungi paip air PP-R dengan berkesan.

2. Filem pelindung matahari

Balut paip air yang terdedah dengan filem busa pelindung matahari hitam.

3. Gam aluminium foil ringan

Ia dapat ditampal dengan pita aluminium foil ringan, yang mempunyai lekatan yang baik, lekatan yang kuat dan anti-penuaan. Ia lebih cantik daripada pelindung matahari hitam, tetapi harganya sedikit lebih tinggi.

4. Lapisan pelindung gelap

Paip PP-R terdedah kepada penuaan dan kemerosotan apabila terkena sinar ultraviolet untuk jangka masa yang lama. Mereka mesti ditutup dengan lapisan pelindung gelap ketika dipasang di luar rumah atau di bawah sinar matahari langsung.

5. Pengebumian

Paip PP-R disembunyikan. Dalam keadaan biasa, paip boleh disembunyikan. Paip PP-R mempunyai ketahanan kakisan yang baik dan tidak akan terhakis setelah terkubur di dalam tanah. Ia bukan sahaja dapat melindungi dari sinar matahari, tetapi juga mencegah pembekuan pada musim sejuk.

Mengapa permukaan paip PP-R" peluh" pada musim panas

Musim panas akan tiba, dan suhu secara beransur-ansur meningkat. Beberapa pengguna yang berhati-hati akan mendapati permukaan paip PP-R mereka sendiri akan mempunyai sebilangan kecil GG; peluh" seperti badan manusia kita. Di beberapa kawasan dengan suhu yang lebih tinggi, PP-R bahkan mungkin muncul. Paip fenomena" kebocoran" ;. Adakah mungkin paip PP-R anda sendiri cenderung bocor pada musim panas? Tidak juga.

Sebenarnya," peluh dan kebocoran" pada permukaan paip air pada musim panas bukanlah masalah kualiti paip PP-R, tetapi disebabkan oleh suhu tinggi dan kelembapan tinggi di udara pada musim panas.

Paip PP-R tidak banyak berpeluh pada musim panas." Berpeluh" kerana suhu musim panas tinggi, udara lembap, dan kandungan wap air tinggi. Apabila menghadapi badan paip PPR suhu rendah, ia akan cair dan wap air akan mengembun. Air yang terbentuk melekat pada permukaan paip PP-R. Semakin besar perbezaan suhu antara permukaan paip dan suhu udara, semakin banyak titisan air akan berlaku, dan beberapa yang disebut GG; berpeluh GG; fenomena akan muncul. Apabila" berpeluh GG; meningkat, tidak jelas Pengguna akan berfikir bahawa terdapat kebocoran pada paip air, yang sebenarnya merupakan fenomena pencairan wap air.

Inilah sedikit muslihat. Sekiranya dinding paip" berpeluh" banyak, ini bermaksud bahawa kandungan wap air di udara lebih tinggi dan kelembapannya lebih tinggi, yang merupakan pendahulu hujan.

Bagaimana untuk mengelakkan berpeluh di paip air pada musim panas?

Langkah-langkah perlindungan untuk paip PP-R pada musim panas masih sangat diperlukan. Sekiranya anda ingin mengelakkan&"berpeluh GG", yang paling penting adalah mengelakkan hubungan antara badan paip dan udara lembap dan mengelakkan pencairan; atau mengurangkan perbezaan suhu antara badan paip dan udara di sekitarnya. nilai.

Oleh itu, untuk kes di mana suhu badan paip dan suhu sekitarnya agak tinggi, kaedah paip penebat lengan boleh diguna pakai untuk mengurangkan hubungan antara paip PP-R dan udara di sekitarnya; kedua, jika anda tidak mahu memasang paip penebat, pasangkan paip air dalam suhu gelap dan rendah secara tempatan, untuk mengatasi fenomena pencairan paip air PP-R yang disebabkan oleh perbezaan suhu.

Akhirnya, editor menasihatkan pengguna untuk mengambil langkah-langkah perlindungan cahaya matahari untuk paip air PP-R sesuai dengan keadaan tertentu di rumah, dan cuba untuk tidak mendedahkan paip air ke luar!