PERT tabung panas mencairkan proses

- Jun 23, 2018-

Tiub PERT adalah tiub polyethylene PERT yang tahan haba, yang merupakan sejenis polietilena kepadatan sederhana yang dihasilkan oleh reka bentuk molekul dan sintesis khas. Ia menggunakan kaedah etilena dan oktena kopolimerisasi.


Tiub PERT menggunakan dua proses mencairkan panas: satu, proses kimpalan soket mencairkan panas; b, proses kimpalan butt panas panas.a, PERT panas mencairkan soket kimpalan proses, proses ini di tiub mencair panas tiub pert, perlu memberi perhatian kepada dua mata:


1. Kawalan suhu meleleh panas pada 250-260 ° C


2. Paip PERT, kelengkapan kekal dalam keadaan mati apabila masa merendam sepatutnya pendek, kelajuan harus lebih cepat apabila paip dan paip keluar sekali lagi apabila kelengkapan paip harus dimasukkan dengan cepat ke soket. Aliran operasi normal adalah untuk melaraskan mesin ke 255 ° C, dan sediakan kelengkapan paip pert untuk menjadi panas-cair. Apabila suhu mesin mencairkan panas mencapai suhu yang ditetapkan, paip kirinya mengambil paip dan baki paip kanan dan menyeimbangkan tangan kanan dan kiri sehingga tangan kiri dan kanan merasakan masa yang sama. Apabila kelengkapan paip telah mencapai kedalaman soket, pemasangan paip dengan cepat dikeluarkan dari mati, dan paip dimasukkan dengan cepat ke dalam paip selama tempoh tertentu sehingga suhu sejuk.


b, proses docking panas: Proses ini digunakan untuk tiub PERT kaliber yang besar. Pemasangan tiub PERT dibahagikan kepada empat langkah:


1. Betulkan bahagian-bahagian yang akan dilekap dan ubah paip PERT dan bahagian-bahagian untuk dikimpal pada lekapan mesin kimpalan. Barisan paip dan bahagian tetap mestilah berada di tahap yang sama, dan dinding harus bertindih untuk mengelakkan mengejutkan.


2, membongkar muka akhir paip PERT sebelum mengepam kain katun yang bersih untuk membersihkan bahagian dalam dan luar paip dalam 100mm, dan kemudian mengisar pemotong untuk mempromosikan bahagian pengilangan akhir paip. Terdapat dua masalah yang perlu diperhatikan di sini. Satu adalah bahawa kekuatan perlahan-lahan harus dipindahkan sebelum berhenti dan akhir tiub harus lancar (tiba-tiba mencabut pemotong pengilangan akan meninggalkan cangkerang pada akhir tiub). Yang kedua adalah untuk mencegah pencemaran sekunder tiub sebelum pemanasan.


3. Kimpalan butt panas Sebelum plat pemanasan meleleh permukaan mengawan, perlu memeriksa keadaan rakan sejawatannya lagi. Sekiranya terdapat jurang yang kelihatan, fenomena penyimpangan harus dibetulkan dengan menyesuaikan kacang pengikat. Plag pemanasan mesin pemotong panas panas meleleh pertama dipanaskan hingga 210-220 ° C, dan kemudian tiub PERT cairnya cair, dan masa cair biasanya ketebalan dinding × 10 saat. Perlu diingatkan di sini bahawa bilangan suhu plat pemanasan hanya boleh digunakan sebagai rujukan, dan bilangan petunjuk plat pemanasan kadang-kadang berbeza dari suhu sebenar dan kualiti plat. Keperluan rekabentuk mencairkan panas adalah terutamanya untuk melihat bahawa pengeritingan hujung tiub tidak kurang daripada 1/10 ketebalan dinding paip. Ia dianggap memenuhi piawaian jika kedua-dua hujungnya sepenuhnya disatu bersama.


4, permukaan kimpalan permukaan permukaan mencairkan panas (tiub PERT dan tiub pert atau tiub PERT dan tiub PERT) telah mencapai keperluan kimpalan, dengan cepat mengeluarkan plat pemanasan dan memaksa kedua-dua hujung menjadi satu. Selepas daya digunakan, kunci mesti dikunci dengan serta-merta untuk mengekalkan tekanan punggung berterusan pada antara muka sehingga suhu antara muka jatuh ke suhu ambien. Kemudian tekanan dikeluarkan dan peranti penetapan dikeluarkan. Ambil perhatian bahawa paip tidak boleh dipindahkan semasa proses penyejukan. Tiada daya luaran boleh bertindak di atas tiub. 5. Setelah mesin dipasang, penampilan gabungan fusi diperiksa. Ketinggian dan lebar cincin kaunter harus seragam dan cantik. Ketinggiannya adalah 2 hingga 4mm, dan lebarnya ialah 4 hingga 8mm.