PB tiub Reka bentuk tekanan dan tekanan kerja.

- Feb 25, 2018-

Persediaan sebelum pembinaan.

1. personel binaan mesti biasa dengan spesifikasi skim dan reka bentuk projek dan spesifikasi yang berkaitan dan peraturan-peraturan.

2. personel binaan mestilah di tempat kerja dengan sijil yang Tukang paip, dan latihan teknikal bagi pemasangan air bangunan polipropilena paip boleh dijalankan.

3. alat-alat Mesin serta peralatan berkaitan yang digunakan mesti berada dalam prestasi yang baik bagi memastikan pembinaan yang biasa.

4. tapak bina hendaklah rata dan bersih, dan tiada pasir dan serpihan lain yang dibenarkan, dan terdapat tiada sisihan jelas ketinggian.

5. sementara kemudahan seperti bekalan elektrik, air dan bahan simpanan, dll boleh memenuhi keperluan pembinaan.

Apabila suhu persekitaran di bawah 10 ℃ apabila perlu menghentikan pembinaan atau menggunakan skim pembinaan musim sejuk.

1. dalaman paip berbaring.

(1) memasang line guna gelap, sesuai bekerjasama alur terpelihara sivil, permukaan alur mesti peringkat mula, tidak boleh mempunyai penjuru yang tajam, Sanga, habuk dan protrusions lain, saiznya dan peruntukan rekabentuk tanpa kedalaman alur De + 40 mm, lebar adalah 300 mm. Paip suratan hendaklah dibina dengan tegas mengikut kedudukan lukisan dan hendaklah dibentangkan di atas dinding untuk mengelakkan kerosakan pada paip dalam dekorasi sekunder.

(2) apabila diri paip telah dipasang di alur, Langkau di adalah 1000mm, dan kad double-tiub hendaklah pada paksi yang sama.

(3 paip air panas (Pemanas)) dikebumikan secara langsung di alur, kerana mortar simen menghadkan pengembangan haba paip, jadi ia tidak dianggap pampasan pengembangan membujur. Apabila radiator dipasang, paip menegak hendaklah kurang daripada atau sama dengan 1 meter dan sekeping kad tetap hendaklah dipasang. Jarak dari bawah ke 600mm, dan panjang paip paip radiator (bekalan air) hendaklah tidak kurang daripada 200 mm. ambil perhatian: (paip bekalan air mendatar mempunyai cerun yang anti 0.5 cm).

(4) meletakkan paip-paip di bawah lantai Dalaman (+ 0.00) akan dibuka semula selepas tebus guna kerja-kerja sivil. Bahagian bawah paip laying hendaklah rata dan tidak mempunyai objek tajam yang terkemuka. Diameter bijirin tanah tidak boleh melebihi 12mm, dan lapisan Pasir kusyen boleh 100mm tebal apabila perlu.

(5 lapisan pertama) apabila backfill daripada backfill minggu paip saluran paip yang ditanam hendaklah mengarahkan tersentuh dinding dengan objek keras, anda harus menggunakan pasir atau saiz zarah tunggal adalah tidak melebihi 12 mm backfill tanah dan tiub di atas seluas 300 mm , kedalaman embedment bumbung paip saluran paip yang ditanam hendaklah tidak kurang daripada 300 mm.

(6) pemasangan paip pemasangan hendaklah dijalankan selepas pembinaan tanah selesai. Pemasangan hendaklah didahului oleh pembinaan lubang simpanan atau sarung terbenam. Ia adalah dilarang untuk memaksa pembetulan apabila memasang dinding atau melalui lantai. Apabila pp-r paip selari untuk paip logam, ia hendaklah mempunyai jarak perlindungan tertentu. Jarak bersih tidak kurang daripada 100mm, dan tiub pp-r adalah sesuai untuk bahagian dalam paip logam.

(7) keluli lengan harus ditetapkan apabila anda merentasi aras. Sarung hendaklah lebih dari 50mm di atas tanah dan mempunyai langkah-langkah kalis air yang baik.

(8) apabila paip air panas di dinding, lengan keluli perlu diatur, dan burr tersebut hendaklah dikeluarkan dalam sarung keluli. Apabila paip air sejuk di dinding, lubang boleh ditempah. Saiz lubang adalah 50mm lebih besar daripada diameter luar. Lengan PVC perlu digunakan apabila memakai di dinding yang mudah untuk mengelakkan kerosakan kepada permukaan paip.

(9) apabila paip dipakai pada dinding asas, lengan keluli harus ditetapkan dan udara bersih di bahagian atas lubang terpelihara dinding asas harus ditetapkan. Jika Reka bentuk tidak dinyatakan, ia tidak boleh kurang daripada 100mm.

(10) apabila sokongan penggantung tiub Ming digunakan sebagai pampasan peluasan paip, pembinaan hendaklah dijalankan mengikut titik tetap dan pengagihan air mata, galas mata dan dinding sendi Cawangan hendaklah digunakan dengan dipercayai dan langkah-langkah yang tetap.

(11) apabila paip digunakan untuk mengepam keluar air paip, langkah-langkah teknikal hendaklah diambil untuk menghapuskan air tukul.

2. pemasangan paip Luaran.

Apabila meletakkan paip di luar, di bawah alur perlu berada tahap, dan paip perlu dilindungi dengan kusyen Pasir setebal 100mm dan kemudian backfill. Apabila melintasi jalan jauh bumbung paip dari permukaan jalan tidak kurang daripada 800 mm, menyelit dan atas tiub tempatan lain dikebumikan kedalaman adalah tidak kurang daripada 600 mm, untuk memastikan kualiti lapisan frost dan pembinaan, seperti keperluan tidak dapat dihubungi , mesti menambah sarung besi dan lain-lain langkah-langkah perlindungan.

3. Semak penerimaan rekod tekanan udara menguji dan menyembunyikan kerja-kerja sebelum dilekatkan.

Syarat-syarat pembinaan musim sejuk

1, pembinaan dalaman sebagai tambahan kepada syarat-syarat seperti yang ditetapkan oleh Ketua, anda perlu juga menepati keperluan pembinaan musim sejuk, seperti: dimasukkan ke dalam paip-paip dari simpanan bahan ke tapak pembinaan, dengan matahari yang kecil, peralatan Pemanasan, seperti blower udara panas akan melebur ia dipanaskan kepada suhu yang melebihi 10 ℃ sekitar, boleh pembinaan, ia adalah dilarang untuk menggunakan api untuk membakar.

2, pembinaan kolam sebagai tambahan kepada syarat-syarat seperti yang ditetapkan oleh Ketua, anda perlu juga menepati keperluan pembinaan musim sejuk, seperti: dimasukkan ke dalam paip-paip dari simpanan bahan ke tapak pembinaan, angin mudah dan cair masuk kedalam kabin, dengan matahari yang kecil, haba Pemanas kipas akan melebur ia persekitaran luaran seperti suhu meningkat lebih daripada 10 ℃ dan kemudian untuk weld, buka api adalah dilarang sama sekali.

Keperluan kualiti pembinaan

1. sebagai tambahan kepada asas Reka bentuk projek, pembinaan dan pemasangan hendaklah mematuhi kod untuk pembinaan dan kerja-kerja penerimaan Pemanas dan sanitari (GB / j242-82) dan spesifikasi dan peraturan-peraturan yang berkaitan.

2. Elakkan daripada melintasi paip apabila melalui rasuk gelap, Pusat Dewan dan dibuka.

3. spesifikasi, model dan tahap tekanan pemasangan paip dan kelengkapan hendaklah mematuhi spesifikasi Reka bentuk dan penerimaan.

4, apabila suhu persekitaran di bawah ℃ 10, paip oleh sifat-sifat kimia bahan itu sendiri faktor, apabila tentera luar mudah rosak, jadi pada musim sejuk pembinaan, beroperasi dengan berhati-hati, bukan di belakang, jatuh, bergolek paip, heret, mengenakan tidak wajar berkuat kuasa di luar.

5, dalam persekitaran suhu di bawah 10 ℃ apabila meneruskan pembinaan, serius akan menjejaskan kualiti pembinaan, jadi mesti dijalankan selaras dengan keperluan pembinaan pembinaan musim sejuk.

6, untuk menoreh, dipasang pada paip tidak boleh berat badan, jika perlu untuk meliputi perlindungan untuk terdedah kepada kuasa-kuasa luar, terutamanya tiada tingkap ditutup serta paip paip air, harus melakukan tindakan lebih perlindungan, mengelak kalah menentang, berat (batu bata) kesan terhadap PP - R.

7, apabila suhu persekitaran pembinaan adalah kurang daripada 10 ℃ untuk 5 ℃, masa panas mencairkan paip perlu dilanjutkan oleh 50%, dan menyesuaikan masa perlu dipendekkan.

8. selepas ujian tekanan air paip di alur berkelayakan, ia adalah perlu untuk mengisi pemadatan dengan tidak kurang daripada mortar simen C20 dan menambah ejen terkondensasi. Jika tidak, disebabkan oleh pengembangan terma dan pengecutan paip, ia akan menyebabkan keretakan tanah. Terutamanya paip air panas (Pemanas).

9. air panas (Pemanas) paip hendaklah kelengkapan paip tidak kurang daripada 2.0Mpa gred.

10. semasa pemasangan sistem perpaipan, pembukaan perlu dipasang dalam masa.

11. ia adalah dilarang untuk memanaskan pp-r paip dan kelengkapan daripada jenama yang berbeza.

12. tidak dibenarkan untuk menggunakan dawai atau flange sambungan bagi paip di bawah lantai atau di dalam dinding.

13. tiub pp-r tidak dihubungkan terus ke unit air panas atau Pemanas air, dan hendaklah diperbuat daripada tiub logam dengan panjangnya tidak kurang daripada 400mm.

14. apabila memasuki tapak bina, Kasut harus bertapak lembut. Semasa proses pembinaan, pekerja perlu berhati-hati beroperasi dan menyimpan alat-alat untuk mengelakkan kerosakan kepada paip-paip dengan betul.

Ujian tekanan air, curahan, pembasmian kuman dan penerimaan paip.

1. air tekanan ujian.

(1) ujian tekanan bagi paip air sejuk hendaklah 1.5 kali tekanan kerja sistem, tetapi tidak kurang daripada 0.9pa.

(2) ujian tekanan bagi paip air panas hendaklah 2.0 times tekanan kerja sistem, tetapi hendaklah tidak kurang daripada 1.2mpa.

(3) paip ditanam terus di lantai dan di dalam dinding. Ujian tekanan air mestilah dijalankan sebelum tamping atau dilekatkan, dan pembinaan boleh diteruskan selepas tekanan ujian adalah layak.

(4) saluran paip bagi panas mencairkan sambungan, ujian tekanan air hendaklah dijalankan selepas sambungan paip 24h.

(5) air tekanan ujian hendaklah memenuhi syarat-syarat berikut:

Jumlah panjang bahagian tiub ujian tidak harus melebihi 500m.

Sebelum ujian, paip hendaklah ditetapkan, bersama hendaklah didedahkan dan peralatan pengagihan air hendaklah tidak disambung;

Tolok tekanan dipasang pada titik terendah bahagian ujian tiub dan ketepatan tekanan adalah 0.01MPa.

Paip diisi dengan air dari bahagian terendah daripada paip, dan udara di dalam paip akan dikeluarkan sepenuhnya dan penumpahan air ditanda.

Tekanan paip perlahan-lahan meningkat, dan tekanan Lif tidak kurang daripada 10min dengan pam manual.

Selepas tekanan meningkat kepada tekanan ujian ditentukan, penurunan tekanan hendaklah tidak melebihi 0.06MPa.

Di bawah keadaan masa 1.15 tekanan kerja, penurunan tekanan tidak melebihi 0.03MPa.

Dalam proses percubaan. Tiada kebocoran pada semua sendi layak;

Nota: dalam masa 30 minit, dua tekanan tambahan dibenarkan untuk meningkat tekanan ujian tertentu.

(6) selepas ujian tekanan air adalah layak, hujung paip hendaklah dihubungkan dengan bahagian pengagihan air, dan bekalan air paip rangkaian hendaklah direka, dan bahagian pengagihan air hendaklah dibuka pada masa yang sama.

2. pembersihan dan sucihama paip.

(1) sistem paip bekalan air hendaklah dibersihkan dengan air sebelum menerima ujian. Apabila Kering, setiap air taburan titik air mulut terbuka, sudut kiri yang terendah iaitu sistem harus ditetapkan melaksanakan pembukaan, pembersihan kawalan masa dalam pembukaan melaksanakan kualiti effluen air dan kualiti air adalah cukup setakat ini, curahan aliran air halaju sepatutnya tidak kurang daripada 1.0 m/s.

(2) selepas pembersihan sistem paip, air yang bersih dengan klorin percuma 20-30mg/L adalah digunakan untuk membasmi paip dan air klorin harus diletakkan dalam paip untuk lebih daripada 24h.

(3) selepas kering paip, Bersihkannya dengan air minuman dan lulus pemeriksaan oleh Jabatan Penyeliaan dan pentadbiran kesihatan sebelum penghantaran.

3. kualiti penerimaan

Penerimaan antara

Pemasangan paip yang tersembunyi dan kelengkapan, ujian tekanan air itu hendaklah dijalankan oleh bahagian pembinaan dan unit penyeliaan.

(1 paip air panas dan sejuk) hendaklah tidak dikelirukan;

(2) pemasangan kedudukan dan fastness paip sokongan dan penyangkut;

(3) pembukaan dan penutupan fleksibiliti dan fastness tetap bahagian agihan air dan injap;

(4) kekemasan, ketegasan dan penumpahan antaramuka sambungan;

(5) aliran air titik pengagihan adalah licin, dan getaran dan tahap bunyi bising apabila ia ditutup;

(6) pemilihan, ketebalan dan amalan bahan-bahan penebat;

(7) rasional pampasan perancangan pengembangan dan kecemaran langkah-langkah.

(8) ketepatan ketinggian dan cerun.

Penerimaan keseluruhan

Syarat-syarat penerimaan umum:

(1) pembinaan lukisan, lukisan siap dibina dan reka bentuk menukar dokumen.

(2) bidang rekod penerimaan paip, kelengkapan dan bahan-bahan jaminan kualiti.

(3) menyembunyikan kerja penerimaan rekod dan rekod ujian pertengahan.

(4) udara tekanan ujian dan pengudaraan keupayaan ujian rekod.

(5) rekod Singkir dan sucihama udara domestik minum air paip, dan laporan berkelayakan paip pengudaraan sucihama yang dikeluarkan oleh Jabatan pencegahan kesihatan dan wabak.

(6) rekod rawatan kemalangan kualiti Kejuruteraan.

(7) rekod pemeriksaan dan penilaian kualiti.

Keperluan perlindungan penyimpanan produk siap.

1. siap pp-r paip adalah dilarang sama sekali untuk kesan atau tukul Paku logam atau tukul, berat atau berat objek pada paip.

2. pada musim sejuk, ia adalah dilarang sama sekali untuk menjimatkan air semasa tempoh bebas-digunakan untuk mengelakkan pembekuan pp-r paip.

3, musim sejuk apabila mengangkut paip dan kelengkapan paip, perlu menangani dengan berhati-hati, Elakkan minyak, ia adalah dilarang untuk memukul, dengan objek tajam disentuh dan cast, jatuh bergolek, drag, dll, mengelak untuk menyebabkan kerosakan paip, kelengkapan paip, mempengaruhi kehidupan Perkhidmatan paip dan kualiti pembinaan.

4. paip dan kelengkapan hendaklah disimpan di dalam gudang atau di sebuah bangsal, dan tidak boleh disimpan di udara terbuka untuk menghalang cahaya matahari langsung, dan berhati-hati ahli neraka terbuka, dan hendaklah tidak kurang daripada 1 meter jauh dari sumber haba.

5. paip perlu disusun secara mendatar atas lantai rata, mengelakkan lenturan paip, dan ketinggian longgokan ketinggian hendaklah tidak melebihi 1.5 m, dan paip perlu bertimbun oleh lapisan, tidak terlalu tinggi.