Bagaimana menilai kualiti paip air? Empat pukulan mengajar anda mengenal pasti paip air PPR yang benar dan salah.

- May 10, 2020-

Tiub PPR


A. Pertama sekali, perhatikan penampilannya. Paip berkualiti tinggi mempunyai penampilan yang halus, logo lengkap, dan nama jenama pada aksesori; produk rendah tidak dapat melakukan ini. Kerana paip berkualiti tinggi menggunakan 100% bahan mentah PPR yang diimport, dan paip rendah hanya menggunakan sebahagian daripada bahan mentah PPR, terdapat perbezaan prestasi yang besar antara keduanya.


B. Ketangguhan: Paip PPR yang berkualiti mempunyai ketangguhan yang baik dan mudah dibengkokkan ke dalam bulatan tanpa putus, sementara paip rendah dapat rapuh dan pecah sebaik sahaja dibengkokkan.


C. Pengembangan dan pengecutan haba: Paip air yang baik masih dapat mengekalkan kekerasan pada suhu air yang tinggi, sementara paip rendah dapat dilembutkan pada suhu 60 darjah air.


D. Hayat perkhidmatan: Waranti 50 tahun untuk produk berkualiti tinggi, hanya 5-6 tahun untuk produk rendah.


Tiub komposit aluminium-plastik


A. Periksa penampilan produk


Paip komposit aluminium berkualiti tinggi umumnya licin di bahagian luar, dan tanda, spesifikasi, suhu yang berlaku, dan bilangan meter di dinding paip ditandai dengan jelas. Pengilang juga mencetak nombor pengeluaran di dinding paip untuk mempersiapkan pemantauan kualiti produk pada bila-bila masa; produk dikemas dengan baik dan dikemas. Pelbagai logo di atas juga jelas, dan nama, alamat, telefon, dll. pengeluar dicetak pada kedudukan yang menonjol. Produk inferior dan inferior umumnya mempunyai dinding luar yang kasar, tanda tidak jelas atau tidak lengkap, pembungkusan ringkas, dan laman web atau telefon yang tidak diketahui.


B. Lapisan aluminium tidak boleh diabaikan


Paip komposit aluminium-plastik yang baik mempunyai kimpalan pada pertindihan lapisan aluminium, dan lapisan aluminium dan lapisan plastik digabungkan rapat tanpa pelapisan. Sebilangan lapisan aluminium tidak dikimpal, dan beberapa lapisan aluminium dan plastik sering berlapis dan tidak ketat.


Empat helah untuk mengajar anda mengenal pasti paip air PPR yang benar dan salah


Sepintas lalu: paip air PP-R berkualiti tinggi mempunyai tekstur cerah dan berminyak, dan paip air PP-R berkualiti rendah mempunyai warna yang tidak wajar kerana plastik rendah atau bahkan serbuk kapur. Bahagian potong kering dan bebas minyak, dan terasa seperti menambahkan kapur kelabu.


Sentuhan kedua: dinding dalaman dan luaran paip air PP-R berkualiti tinggi licin, tanpa retakan yang tidak rata, dan dinding dalaman paip air PP-R yang lebih rendah kasar dan tidak rata.


Tiga batang: Berat paip air PP-R berkualiti tinggi lebih berat daripada paip air PP-R yang lebih rendah. Oleh kerana sebahagian besar kelengkapan paip logam PP-R berkualiti tinggi mempunyai kepingan tembaga dengan lebih dari tiga alur kebocoran kalis air (kandungan tembaga lebih besar daripada 50%) 8) Bahagian tembaga lebih panjang dan lebih tebal, jadi beratnya lebih berat daripada bahagian paip PP-R yang lebih rendah.


Empat pembakaran: Bahan mentah PP-R berkualiti tinggi adalah sebatian rantai hidrokarbon. Apabila suhu api lebih tinggi daripada 800 darjah Celsius, dalam keadaan pembakaran yang ideal dan dengan oksigen yang mencukupi, pembakaran hanya dilepaskan oleh karbon dioksida dan wap air. Tidak boleh ada bau dan residu, paip air PP-R rendah dicampurkan dengan plastik rendah dan kekotoran lain, akan ada bau dan sisa ketika terbakar. Ia dapat dikenal pasti dengan memotong kepingan dari paip air PP-R dan membakarnya dengan pemetik api.