Berapa banyak kaedah sambungan yang ada di paip PE?

- Jan 18, 2018-

1 sendi bulging

Sendi pengembangan sesuai untuk sambungan paip dengan diameter 110 mm dan lebih kecil, hanya mengikut lukisan lukisan dan sambungan kepala. Sendi pengembangan mempunyai kelebihan berikut: sesuai untuk kedua-dua tanah atau bawah tanah; operasi mudah, tanpa alat khas, mudah dipasang; cincin jenis O mengunci diri pada masa yang sama menyediakan meterai yang baik boleh menghalang sendi dibuka; pembongkaran yang mudah dan penggantian atau paip; harga kompetitif. Kelemahan utama sendi membonjol ialah kekuatan sendi lemah, dan prestasi penyambungan sendi mudah rosak oleh kesan kesan atau pengembangan terma dan pengecutan sejuk.

2 kepala pengelasan butt fusion

Butt dikimpal sendi sesuai untuk paip dengan diameter lebih besar daripada 40 mm, dan merupakan bentuk PE yang paling umum. Malah membran dan lembaran PE juga dikimpal oleh kimpalan tekanan gabungan. Di bawah meterai yang sama dan tekanan kerja, ia mempunyai ekonomi yang baik. Sambungan itu terdiri daripada gabungan paip dan bahan yang sama. Ia mempunyai bahan yang sama dan kekuatan yang sama sebagai bahan asas. Flanging yang dibentuk oleh kimpalan mempunyai kesan pengukuhan yang baik. Walau bagaimanapun, flanging dalaman akan mengurangkan diameter aliran sebenar paip dan meningkatkan rintangan aliran medium.

3 kimpalan electrothermal joint

Pemasangan kimpalan pemanasan elektrik sesuai untuk sambungan dengan port tetap apabila ruang terlalu kecil untuk menggunakan peralatan kimpalan punggung. Ia dilengkapi dengan dawai pemanasan elektrik yang dikebumikan di dalam paip. Semasa kimpalan, arus saiz tertentu diluluskan ke wayar yang dipanaskan. Kawat pemanasan menghasilkan haba, mencairkan bahan sekitarnya dan meluas ke paip, meleleh permukaan luar tiub dan akhirnya mencairkan paip dan paip. Pemasangan paip pemanasan pemanasan elektrik sangat mahal, dan jika kimpalan gagal, kelengkapan paip hanya boleh dikeluarkan bersama dengan paip dimasukkan ke dalam kelengkapan paip. Kelengkapan paip akan ditinggalkan dan penggunaannya tidak boleh digunakan.

Sambungan biru Perancis kebanyakannya digunakan untuk sambungan aksesori paip, yang kebanyakannya adalah PE flanging + keluli karbon longgar / galvanis biru. Apabila anticorrosion adalah ketat, permukaan permukaan biru dapat disalut dengan lapisan lapisan PE. Sambungan biru Perancis harus digunakan bersambung dengan kimpalan punggung atau sambungan kimpalan electrotermal.