HDPE untuk pembangunan paip air

- Jan 02, 2018-

Dalam sistem bekalan air dan saluran paip, paip plastik secara beransur-ansur menggantikan bahan paip tradisional seperti paip besi tuang dan paip keluli tergalvani. Paip plastik berbanding dengan paip tradisional, dengan berat ringan, rintangan kakisan, rintangan aliran kecil, penjimatan tenaga, cepat pemasangan, kelebihan kos rendah, mendapatkan sokongan kejuruteraan saluran paip. Pada masa yang sama, dengan perkembangan pesat industri petrokimia dan peningkatan teknologi pembuatan plastik yang berterusan, pengeluaran tiub plastik meningkat dengan pesat dan produk lebih pelbagai.

Pipa HDPE adalah paip plastik kedua yang paling banyak digunakan di dunia selepas saliran PVC-U. Pipa polyethylene berketumpatan sederhana atau tinggi dengan gred PE80 dan PE100 hendaklah digunakan untuk menyampaikan gas. PE80 dan PE100 atau paip polietilena berketumpatan tinggi biasanya digunakan untuk paip air, dan PE63 secara beransur-ansur menjadi usang. Dari segi penyerahan air, pertumbuhan terpantas ialah saluran paip PE100, yang dijangka tumbuh lebih daripada 10 peratus dalam tempoh lima tahun akan datang.

Di Eropah, saluran paip HDPE telah dibangunkan dan digunakan dengan lebih cepat, dan saluran paip HDPE secara beransur-ansur menggantikan status saluran paip PVC-U sebagai saluran paip utama. Pada masa yang sama, tiub HDPE secara beransur-ansur digunakan di luar Eropah.