Tekanan reka bentuk dan tekanan kerja paip PB.

- Jul 25, 2018-

Persediaan sebelum pembinaan


1. Kakitangan pembinaan mestilah akrab dengan perancangan dan perihalan reka bentuk projek dan spesifikasi dan peraturan yang berkaitan.


2. Kakitangan pembinaan harus memegang permit kerja paip dan bekerja melalui latihan teknikal pemasangan paip pasokan polipropilena bekalan air.


3. Peralatan yang digunakan dan peralatan yang berkaitan mesti mempunyai prestasi yang baik untuk memastikan pembinaan biasa.


4. Tapak pembinaan hendaklah menjadi tahap dan bersih. Tiada serpihan lain seperti pasir dan kerikil dibenarkan, dan tidak ada sisihan ketinggian yang ketara.


5. Kemudahan sementara seperti elektrik, air, penyimpanan dan pelepasan bahan, dapat memenuhi keperluan pembinaan.


Apabila suhu ambien berada di bawah 10 ° C, pembinaan harus dihentikan atau pelan pembinaan musim sejuk harus diterima pakai.


1. pemasangan paip dalaman


(1) Apabila memasang saluran bersalut gelap, adalah disyorkan untuk bekerjasama dengan pembinaan awam untuk menyimpan alur. Permukaan alur mestilah rata, dan tidak ada objek tajam seperti sudut tajam, sanga, abu, dll. Apabila reka bentuk dimensi tidak ditentukan, kedalaman alur ialah De + 40mm. Lebar ialah 300mm. Paip-tambalan di dalam kerucut itu harus diposisikan dengan ketat sesuai dengan lukisan, dan harus diletakkan di sepanjang dinding untuk mengelakkan kerosakan pada pipa selama renovasi kedua.


(2) Apabila pengapit paip di alur dipasang, jarak adalah 1000mm, dan pengapit paip dua harus berada pada paksi yang sama.


(3) Paip air panas (pemanasan) dikebumikan terus di dalam alur, kerana mortar simen menghadkan pengembangan haba paip, jadi pampasan pembesaran membujur boleh diabaikan. Apabila radiator dipasang, apabila penaik adalah kurang daripada atau sama dengan 1 meter, pasang kad tetap, iaitu 600mm dari tanah. Panjang paip mendatar (bekalan air) radiator tidak kurang dari 200mm. Nota: (Paip bekalan air mendatar mempunyai cerun 0.5cm).


(4) Penempahan paip di bawah lantai tertutup (± 0.00) hendaklah digali semula selepas penambahan semula kerja-kerja sivil selesai. Bahagian bawah paip peletakan harus rata dan tidak ada objek tajam yang menonjol. Diameter zarah tanah tidak boleh melebihi 12mm, dan jika perlu, kusyen pasir tebal 100mm boleh diletakkan.


(5) Apabila lapisan pertama saluran paip dikebumikan, backfill paip tidak akan bersentuhan dengan dinding paip secara langsung. Pasir atau tanah dengan diameter zarah tidak lebih daripada 12 mm hendaklah diisi ulang ke bahagian atas paip pada 300 mm, dan paip tertanam tertutup akan dikebumikan. Kedalaman lubang paip yang dikebumikan tidak boleh kurang dari 300mm.


(6) Pemasangan paip yang dipasang di permukaan hendaklah dijalankan selepas selesai kerja-kerja sivil. Sebelum pemasangan, lubang akan disediakan dengan lubang sedia ada atau casings pra-terbenam. Jangan memutar paksi semasa pemasangan. Pembetulan paksa adalah dilarang sama sekali apabila melalui dinding atau melalui papak lantai. Apabila paip PP-R diletakkan selari dengan paip logam, ia sepatutnya mempunyai jarak perlindungan tertentu. Jarak bersih hendaklah tidak kurang daripada 100mm. Pipa PP-R harus berada di dalam paip logam.


(7) Paip keluli hendaklah disediakan apabila paip melewati lantai. Kerongsang hendaklah lebih besar daripada 50mm di atas tanah dan mempunyai langkah kalis air yang baik.


(8) Apabila paip air panas dipakai melalui dinding, selongsong keluli hendaklah disediakan, dan burr hendaklah dikeluarkan dalam selongsong keluli. Apabila paip air sejuk melewati dinding, lubang dapat dirizabkan, dan ukuran lubangnya 50 mm lebih besar dari diameter luar. Lengan PVC harus digunakan apabila memakai dinding sederhana untuk mencegah kerosakan pada permukaan tiub.


(9) Apabila saluran paip dipakai melalui dinding asas, selongsong keluli hendaklah disediakan. Pelepasan di atas lubang rizab sarung dan dinding asas hendaklah tidak kurang daripada 100mm jika reka bentuk tidak ditentukan.


(10) Apabila sokongan dan penyangkut yang diletakkan oleh paip terbuka dikompensasikan untuk pengembangan saluran paip, pembinaan hendaklah dijalankan mengikut kehendak titik tetap. Langkah-langkah penetapan yang boleh dipercayai hendaklah diguna pakai di setiap titik pengedaran air, titik kekuatan dan sambungan paip cawangan dinding saluran paip.


(11) Apabila saluran paip digunakan untuk paip bekalan air pam air suapan, langkah-langkah teknikal untuk menghapuskan tukul air harus diambil.


2, meletakkan saluran paip luar


Apabila memasang paip luar yang dikebumikan di luar, bahagian bawah tangki hendaklah rata, kusyen pasir tebal 100mm hendaklah diletakkan di sekitar saluran paip, dan kemudian tanah perlu diulang. Apabila menyeberangi jalan raya, jarak di antara bahagian atas paip dan jalan raya tidak kurang daripada 800mm. Kedalaman paip yang dikebumikan di kaki lima dan tempat lain tidak kurang daripada 600mm untuk memastikan lapisan anti-pembekuan dan kualiti pembinaan. Sekiranya tidak diperlukan, selongsong keluli dan perlindungan lain mesti ditambah. Langkah-langkah.


3. Bagi saluran paip yang dipasang, ujian tekanan dan rekod penerimaan projek tersembunyi hendaklah dilakukan sebelum penutupan.


Keperluan pembinaan musim sejuk


1. Sebagai tambahan kepada keperluan umum, pembinaan dalaman juga harus mematuhi keperluan pembinaan musim sejuk. Sebagai contoh, paip harus diangkut dari tapak simpanan material ke tapak pembinaan, dan suhu sekitar sekitar tapak kimpalan harus dipanaskan oleh peralatan pemanasan seperti matahari kecil atau penghawa udara panas. Pembinaan melebihi 10 ° C dibenarkan, dan ia dilarang keras untuk membakar dengan api terbuka.


2. Selain keperluan umum, pembinaan luaran juga harus mematuhi keperluan pembinaan musim sejuk, seperti: mengangkut paip dari tapak penyimpanan bahan ke tapak pembinaan, meletakkan kimpalan di tempat perlindungan yang mudah dengan angin tertutup, menggunakan matahari kecil, haba Pemanasan peralatan seperti peminat akan meningkatkan suhu ambien di luar sambungan dikimpal hingga ke atas 10 ° C, dan kemudian dikimpal, dan dilarang keras untuk menggunakan baking nyala terbuka.


Keperluan kualiti pembinaan


1. Sebagai tambahan kepada asas rekabentuk projek, pembinaan dan pemasangan juga harus mematuhi "Kod Pembinaan dan Penerimaan Pemanas dan Kejuruteraan Kebersihan" (GB / J242-82) dan peraturan dan peraturan yang berkaitan.


2. Apabila saluran paip melalui balok gelap, pusat dewan, dan pintu masuk, elakkan salib dengan paip elektrik.


3. Penentuan spesifikasi, model dan tekanan paip dan kelengkapan pemasangan hendaklah mematuhi spesifikasi reka bentuk dan penerimaan.


4. Apabila suhu ambien berada di bawah 10 ° C, paip itu tertakluk kepada sifat-sifat kimia bahan itu sendiri, dan ia mudah pecah sekiranya berlaku kuasa luaran. Oleh itu, dalam pembinaan musim sejuk, ia mesti ditangani dengan teliti, dan paip itu tidak boleh dibuang, dibuang, dilancarkan, diseret atau dihancurkan. Daya luaran yang sesuai.


5. Apabila suhu ambien lebih rendah daripada 10 ° C, pembinaan akan diteruskan, yang akan menjejaskan kualiti pembinaan secara serius. Oleh itu, adalah perlu untuk menjalankan pembinaan mengikut keperluan pembinaan musim sejuk.


6. Paip saluran yang dipasang tidak boleh ditekankan atau ditoreh. Sekiranya perlu, tutup bahagian-bahagian yang terdedah kepada daya luar, terutamanya paip bekalan air saliran talian paip tanpa penutup lantai. Ia perlu mengambil langkah-langkah perlindungan untuk mengelakkan lebam dan benda berat. (Bata) dan kesan penyebab seperti PP-R.


7. Apabila suhu persekitaran pembinaan kurang daripada 10 ° C dan dekat dengan 5 ° C, masa pemanasan saluran paip panas-panas perlu dilanjutkan sebanyak 50%, dan masa pelarasan perlu dipendekkan.


8. Selepas lulus ujian tekanan air di alur, isi simen dengan mortar simen tidak kurang daripada gred C20 dan tambah ejen pemeluwap. Jika tidak, disebabkan pengembangan haba dan penguncupan saluran paip, tanah akan retak. Terutama paip air panas (pemanasan).


9. Paip untuk air panas (pemanasan) hendaklah kelengkapan paip tidak kurang daripada 2.0Mpa.


10. Semasa pemasangan sistem paip, pembukaan harus disekat pada waktunya.


11. Ia dilarang keras untuk menghancurkan haba gred PP-R paip dan kelengkapan yang berbeza.


12. Paip yang diletakkan dengan gelap di bawah permukaan lantai atau di dalam dinding tidak boleh disambung dengan dawai atau bebibir.


13. Paip PP-R tidak boleh disambung secara langsung kepada pemanas air atau unit air panas, dan seksyen paip logam dengan panjang tidak kurang daripada 400 mm hendaklah digunakan untuk peralihan.


14. Personel yang memasuki tapak pembinaan hendaklah memakai kasut buatan lembut. Semasa proses pembinaan, pekerja harus berhati-hati mengendalikan alat dan memelihara alat dengan betul untuk mengelakkan kerosakan pada paip.


Ujian hidraulik, pembilasan, pembasmian kuman dan penerimaan paip


1. Ujian hidraulik


(1) Tekanan ujian paip air sejuk hendaklah 1.5 kali tekanan kerja sistem, tetapi tidak kurang daripada 0.9pa.


(2) Tekanan ujian paip air panas hendaklah 2.0 kali tekanan kerja sistem, tetapi tidak kurang daripada 1.2Mpa.


(3) Paip dikebumikan secara langsung di permukaan lantai dan di dinding. Ujian hidraulik mesti dijalankan sebelum menuang atau memasang, dan pembinaan boleh diteruskan selepas tekanan ujian diluluskan.


(4) Paip untuk sambungan cair panas, ujian hidraulik hendaklah dijalankan 24 jam selepas sambungan paip.


(5) Ujian hidrostatik hendaklah mematuhi keperluan berikut:


1 Ujian tekanan air hendaklah dijalankan secara berperingkat, dan panjang keseluruhan bahagian paip ujian tidak boleh melebihi 500 m;


2 Sebelum ujian, saluran paip perlu diperbaiki, sendi perlu didedahkan, dan peralatan pengedaran air tidak boleh disambungkan;


3 tolok tekanan dipasang pada titik terendah paip ujian, ketepatan tekanan adalah 0.01MPa;


4 Perlahan-lahan pasang paip dengan air dari titik terendah paip paip, sepenuhnya mengecualikan udara dalam paip, dan periksa kedap air.


5 pasang talian paip secara beransur-ansur meningkat, dan meningkatkan perlu menggunakan pam manual, dan masa meningkatkan tidak kurang dari 10 min;


6 Selepas meningkatkan tekanan ujian yang ditentukan, voltan dikawal selia selama 1 jam, dan penurunan tekanan tidak boleh melebihi 0.06 MPa;


7 dalam keadaan 1.15 kali tekanan kerja, voltan dikawal selia untuk 2h, penurunan tekanan tidak boleh melebihi 0.03MPa;


8 semasa ujian. Tiada kebocoran pada setiap sendi adalah berkelayakan;


Nota: Benarkan dua tekanan dalam 30 minit dan tambahkan ke tekanan ujian yang ditentukan.


(6) Selepas lulus ujian tekanan air, hubungkan hujung paip ke bahagian pengagihan air, bekalan air dengan tekanan reka bentuk rangkaian paip, dan buka bahagian pengedaran air pada masa yang sama dalam kelompok. Air di setiap titik pengedaran air harus dibatalkan.


2. Pembersihan dan pembasmian kuman saluran paip


(1) Selepas sistem paip bekalan air melepasi tekanan ujian, ia perlu dibersihkan dengan air sebelum penerimaan selesai. Apabila disiram, buka muncung air setiap titik pengedaran air, dan titik terendah sistem sudut mati harus disediakan dengan saluran air. Waktu pembersihan dikawal sehingga kualiti air salur air sama dengan kualiti air sistem. Kelajuan aliran air semasa pembilasan tidak boleh kurang daripada 1.0m / s.


(2) Selepas sistem paip dibersihkan, gunakan air bersih yang mengandungi klorin bebas 20-30mg / L untuk mengisi saluran paip untuk pembasmian kuman. Air yang mengandungi klorin hendaklah dibenarkan untuk berdiri di dalam tiub selama lebih daripada 24jam.


(3) Selepas saluran paip dibersihkan, ia boleh dibasuh dengan air minuman dan diluluskan pemeriksaan oleh jabatan penyeliaan dan pengurusan kesihatan sebelum ia dapat disampaikan.


3, penerimaan kualiti


Penerimaan pertengahan


Untuk pemasangan paip tersembunyi dan paip permukaan yang dipasang, ujian tekanan hidraulik hendaklah dijalankan oleh unit pembinaan bersempena dengan unit pengawasan.


(1) Paip air sejuk dan panas tidak boleh dikelirukan;


(2) kedudukan pemasangan dan tegasan sokongan paip dan penyangkut;


(3) Membuka dan menutup fleksibiliti dan ketegasan tetap injap dan bahagian pengedaran air;


(4) Kebersihan, ketegasan dan sesak antara muka sambungan;


(5) Kelancaran air pada titik pengedaran air, getaran dan bunyi pada masa penutupan;


(6) Pemilihan, ketebalan dan amalan bahan penebat;


(7) Rasional langkah-langkah pampasan untuk pengembangan paip dan penguncupan


(8) Ketepatan ketinggian dan cerun.


Jumlah pengalaman


Jumlah pengalaman dan penerimaan:


(1) Lukisan pembinaan, lukisan yang dibina dan dokumen perubahan reka bentuk.


(2) Rekod penerimaan paip di tapak, kelengkapan dan bahan jaminan kualiti.


(3) Rekod penerimaan projek yang disembunyikan dan rekod eksperimen pertengahan.


(4) Ujian tekanan ujian dan ujian keupayaan pengudaraan.


(5) Rekod pembersihan gas dan pembasmian kuman saluran paip air minum, dan laporan pembasmian kuman penyingkiran saluran paip dikeluarkan oleh jabatan pencegahan kesihatan dan wabak.


(6) Rekod pengendalian kemalangan kualiti projek.


(7) Pemeriksaan kualiti kejuruteraan dan rekod penilaian.


Keperluan perlindungan simpanan produk selesai


1. PP-R paip yang dilengkapkan adalah dilarang sama sekali daripada kesan pada paip atau kuku besi yang dipaku dan mengetuk, objek berat, dan menghancurkan.


2. Pada musim sejuk, untuk mengelakkan pembekuan paip PP-R, ia dilarang keras untuk menyimpan air semasa tidak digunakan.


3. Apabila mengendalikan paip dan kelengkapan pada musim sejuk, penjagaan perlu diambil untuk mengelakkan kesan minyak, tiada kesan, perlanggaran dengan objek yang tajam, membuang, jatuh, melancarkan, menyeret, dan lain-lain, untuk mengelakkan kerosakan pada paip dan kelengkapan, yang mempengaruhi hayat perkhidmatan dan kualiti pembinaan kelengkapan paip.


4. Paip dan pemasangan harus ditempatkan di gudang atau bangsal sederhana. Mereka tidak boleh disimpan di udara terbuka untuk mengelakkan cahaya matahari langsung. Perhatikan api terbuka. Jarak hendaklah tidak kurang daripada 1 meter.


5, paip hendaklah disusun secara mendatar di atas tanah rata, elakkan daripada membongkok paip, ketinggian penumpukan tidak boleh melebihi 1.5 meter, kelengkapan paip harus ditumpuk lapisan oleh lapisan, dan tidak boleh bertumpuk terlalu tinggi.