Perbandingan penggunaan paip PB dan paip tembaga dalam paip bekalan air.

- Jul 25, 2018-

Dengan perkembangan sains dan teknologi, taraf hidup rakyat telah bertambah baik, dan "kesihatan" dan "keselamatan" telah menjadi dua topik utama orang moden. Kualiti air minuman dan keselamatan paip air secara semula jadi menjadi tumpuan perhatian.


Sistem bekalan air (watersupplysystem) bekalan air, penghantaran air, rawatan air dan kemudahan pengedaran air digabungkan dengan cara tertentu. Ia merujuk kepada rangkaian yang dianjurkan dan diangkut ke tapak penggunaan air melalui talian paip dan peralatan sampingan mengikut keperluan pengeluaran, hidup dan perlindungan kebakaran bangunan dan pengguna. Pada masa ini, paip bekalan air panas untuk bangunan awam biasanya menggunakan paip tembaga dan paip PB (polybutylene). Kedua-dua paip kini dibahagikan seperti berikut:

Pertama, pengilang


Tiub tembaga


Oleh kerana sejarah penggunaannya yang panjang, proses dan peralatan pemprosesan dan pengacuannya sangat matang dan dikuasai oleh kebanyakan pengeluar yang serupa. Oleh itu, terdapat banyak pengeluar paip tembaga di rumah dan di luar negara, dan kualiti dan harga juga sangat berbeza. Selain itu, kadar kitar semula tembaga sangat tinggi, supaya dalam proses pengeluaran pengeluar individu, untuk mengurangkan kos, sekerap tembaga kitar semula sering digunakan (perbezaan antara tembaga tulen dan tembaga sangat besar, dan tembaga tidak digunakan dalam saluran paip bekalan air. Selaras dengan piawaian kesihatan), ditambah dengan faktor-faktor yang komprehensif pengurusan pengeluaran, peralatan, teknologi, kesedaran kualiti, dan lain-lain, kualiti paip tembaga yang kini di pasaran bercampur. Menurut tinjauan itu, paip tembaga dengan kualiti yang lebih baik dihasilkan oleh syarikat-syarikat asing yang terkenal. Sebagai tambahan kepada harga yang lebih mahal, perkhidmatan teknikal dan sokongan mereka dibatasi oleh pangkalan pengeluaran di luar negara.


2. tiub PB


Perkembangan polybutene PB telah digunakan pada awal 1970-an. Ciri-ciri bahannya menentukan bahawa teknologi dan peralatan untuk profil pengeluaran adalah tinggi, dan aset tetap besar. Pengeluar berskala kecil umum tidak mempunyai syarat teknikal dan kapasiti modal untuk pengeluaran. Oleh itu, hanya sebuah syarikat berskala besar, mantap, terancang dengan baik yang mampu menghasilkan. Pada masa ini, syarikat-syarikat asing yang terkenal telah menubuhkan pangkalan pengeluaran paip PB di China melalui perniagaan tunggal atau usahasama. Dengan lebih 150 tahun penyelidikan, pembangunan, pengeluaran dan penggunaan sistem paip, syarikat Switzerland George Fischer telah menubuhkan pangkalan pengeluaran untuk paip PB di Pudong, Shanghai, dan telah menubuhkan Shanghai George Fischer Piping Systems Co., Ltd. Shenzhen telah menetapkan sehingga cawangan untuk menyediakan pelanggan dengan perkhidmatan selepas jualan yang paling lengkap dan sokongan teknikal yang kuat. Difahamkan bahawa saluran paip air panas PB-INSTAFLEX yang dihasilkan oleh syarikat adalah sistem saluran paip bekalan air panas dengan sokongan sistem yang paling lengkap, aplikasi teknologi sistem yang paling komprehensif dan kualiti produk yang paling terjamin.


Kedua, penilaian ekonomi


Oleh kerana perbezaan penting antara bahan tembaga dan bahan polybutene dalam pengeluaran bahan mentah dan ketumpatan bahan tembaga adalah lebih daripada 8 kali bahan polybutene, dan kerumitan proses sambungan sistem paip tembaga, mengakibatkan pengeluaran, pemprosesan dan pengangkutan paip tembaga. Untuk pembinaannya, ia jauh lebih besar daripada paip PB dari segi kehilangan tenaga dan kesukaran dalam operasi. Sama ada untuk masyarakat atau bagi unit pembinaan dan penggunaan khusus, kos dan kos adalah tinggi. Mengambil pemasangan sebagai contoh, menurut kuota, harga keseluruhan paip tembaga adalah 1.7 kali lebih tinggi daripada paip plastik. Oleh itu, dari segi faedah sosial dan ekonomi, paip PB mempunyai lebih banyak daya hidup daripada pipa tembaga.

Ketiga, ciri prestasi dibandingkan


Tiub tembaga


Tembaga adalah bahan logam tradisional. Ia mempunyai sejarah panjang paip dan sifat-sifat mekanik yang baik seperti kekuatan kesan dan ketahanan tekanan. Ciri-ciri kimia dan fizikal seperti rintangan kakisan, konduksi haba, kekonduksian elektrik dan rintangan retak berterusan tidak kondusif untuk digunakan dalam paip bekalan air panas. Sistem ini mudah untuk skala kerana kekasaran permukaan dalam paip, dan perlahan-lahan melepaskan ion logam berat dalam penggunaan jangka panjang, yang mempengaruhi kualiti air sedikit sebanyak.


Pipa tembaga adalah bahan paip yang agak tradisional tetapi mahal yang tahan panas, kakisan, tekanan dan tembaga dan tembaga boleh menghalang pertumbuhan bakteria dan menjaga air bersih. Antara produk sanitari yang diimport, paip tembaga merupakan pilihan pertama. Harga adalah faktor terpenting yang mempengaruhi penggunaannya.


Kelebihan: kekuatan tinggi, prestasi stabil, tidak mudah menghakis.


Kelemahan: harga tinggi, pembinaan yang sukar, di persekitaran iklim utara, mudah untuk menyebabkan kehilangan haba, penggunaan tenaga, kos penggunaan yang tinggi.


2. tiub PP


Tiub PB adalah bahan polybutene polimer, yang dikembangkan secara bersama oleh syarikat Switzerland George Fischer dan US Shell pada akhir 1970-an untuk sistem saluran paip bekalan air. Bahan ini ringan, tahan lentur dan tahan kakisan. Ia amat tahan terhadap suhu tinggi apabila digunakan dalam paip tekanan. Ia boleh digunakan pada 95oC untuk masa yang lama, dan suhu operasi maksimum adalah 110oC. Kekasaran permukaan paip adalah 0,007, tidak ada skala, tidak memerlukan penebat, perlindungan kualiti air, dan kesannya sangat baik. Tekstur lembut, sesuai untuk pemanasan lantai / pemanasan suhu tinggi, jadi ia kebanyakannya digunakan dalam pemanasan / sistem air panas.


Pada masa ini, di negara maju seperti Eropah dan Amerika Syarikat, paip PB telah digunakan secara meluas, dan paip tembaga menjadi bahan pilihan untuk paip bekalan air panas.


Kelebihan: rintangan suhu tinggi dan tidak mudah berubah bentuk, tembok paip yang tidak beracun dan tidak berbahaya, tidak lentur, pembesaran haba yang baik, mudah dibaiki dan diubah suai.


Kelemahan: pengeluar bahan mentah domestik mahal


Keempat, aplikasi teknologi sistem


1. Tiub tembaga (produk tradisional):


Sistem pipa paip tembaga agak lengkap, tetapi sambungannya mesti dikimpal dan diulirkan. Prosesnya rumit, dan juruteknik pemasangan mempunyai keperluan operasi yang tinggi, yang sukar dijumpai dan kebolehpercayaan tidak tinggi. Pada masa yang sama, susun atur saluran paip agak tegar dan fleksibiliti sangat miskin. Serta kelengkapan paip yang berat dan perlu dilindungi, ia juga membawa ketidakselesaan kepada beberapa siri kerja seperti pengangkutan, pengendalian, penyimpanan dan pemasangan.


2.PB paip (produk hijau):


Sambungan paip PB adalah kaedah koneksi panas-cair, prosesnya mudah dan mudah dipahami, penukaran plastik keluli direalisasikan oleh kaedah penjepit pereputan, dan sambungan pemasangan kurang dipengaruhi oleh faktor manusia, selamat dan boleh dipercayai . Fleksibiliti tabung PB membawa fleksibiliti yang besar kepada susunan saluran paip, terutamanya gegelung kecil kecil, yang menjadikannya lebih mudah untuk merealisasikan pelbagai bentuk seperti garis khas, garis gelang dan garisan peredaran dalam susunan paip. Sistem paip air panas PB-INSTAFLEX yang dihasilkan oleh George Fischer sangat menonjol dalam aplikasi teknologi sistem, dari penempatan paip ke kedudukan muncung; dari pengedar tenaga terma ke paip bertapis; dari mesin proprietari yang mencairkan Mesin, alat dan teknologi penyemperitan yang dipatenkan melindungi semua perincian sistem paip keseluruhan, yang lebih baik menyelesaikan kedudukan pemasangan paip air panas dan sejuk dan tenaga panas yang ada dalam susunan sistem perpipaan air panas tradisional (panas air Pengeluaran secara beransur-ansur dilemahkan, supaya sistem paip selamat, boleh dipercayai, penjimatan tenaga dan efisien.