Mengenai pengenalan paip komposit plastik logam.

- Feb 10, 2019-

Terdapat banyak paip komposit logam-plastik, seperti paip keluli-plastik, paip tembaga-plastik, paip aluminium-plastik, dan paip plastik rangka besi. Paip komposit aluminium-plastik adalah jenis paip paip baru yang telah berkembang pesat dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Artikel ini memperkenalkan paip komposit aluminium-plastik.


1. Bahan sifat dan proses pengeluaran


Paip komposit aluminium-plastik diperbuat daripada aloi aluminium, dan lapisan dalaman dan luaran paip aluminium mempunyai ketebalan paip plastik tertentu. Terdapat lapisan gam (lapisan afiniti) antara tiub plastik dan tiub aluminium, supaya aluminium dan plastik disatukan ke dalam satu badan dan tidak boleh dikupas. Pada masa ini, hampir semua plastik yang digunakan untuk paip komposit aluminium-plastik adalah paip PE, dan paip PE dibahagikan kepada HDPE atau PEX. Pipa komposit aluminium-plastik HDPE atau umum sesuai untuk suhu air pada 40 ° C; PEX dipanggil plastik komposit polietilena-plastik diplomatik dalaman, sesuai untuk suhu air 75 ° C.


Ketebalan polietilena di luar paip komposit aluminium-plastik tidak kurang daripada 0.4 mm, lapisan dalaman polietilena tidak kurang daripada 0.8 mm (dua kali ketebalan lapisan luar) dan ketebalan jalur aluminium adalah 0.2 --0.25 mm. Pelekat (pelekat cair panas) yang digunakan untuk lapisan gam terutamanya menggunakan polietilena diubah suai polietilena atau bahan kimia polietilena yang dicelup.


Paip komposit aluminium-plastik mempunyai sifat logam dan bukan logam yang baik. Terdapat dua proses untuk penghasilan paip komposit aluminium-plastik: gabungan komposit dan pemasangan langkah demi langkah. Jenis komposit bersama-extruded adalah penyemperitan satu kali penyemperitan plastik dalaman dan luaran (termasuk pelekat mencairkan panas) dan tiub aluminium, dan umumnya sesuai untuk penyambungan jenis komposit langkah-demi-langkah penyemperitan tiub dalam dengan diameter kurang daripada 32 mm. Kencangkan getah dalaman, balutkan tiub aluminium, memerah getah luar, dan memerah langkah tiub plastik luar secara berturut-turut.


2. Ciri utama dan penggunaan paip komposit aluminium-plastik


Pipa komposit adalah berdasarkan kepada paip logam, dan dibentuk oleh kimpalan bahan-bahan bukan logam seperti polietilen dan polietilena bersilang silang di dalam dan di luar, dan mempunyai kelebihan paip logam dan paip bukan logam. Kebanyakan paip komposit terdiri daripada lapisan kerja (memerlukan rintangan kakisan air), lapisan sokongan, dan lapisan pelindung (memerlukan rintangan kakisan). Ia dicirikan oleh berat ringan, tembok dalaman licin, rintangan rendah dan rintangan kakisan yang baik; paip komposit adalah paip yang paling ideal untuk bekalan air dan paip saliran dengan diameter paip ≥300mm atau lebih. Ia menggabungkan kelebihan kekuatan tinggi, ketegaran dan ketahanan kakisan paip bukan logam.


Sambungan paip komposit harus bekerja sejuk, dan kaedah kerja panas mungkin menyebabkan pengembangan, ubah bentuk dan juga lebur plastik lapisan. Secara amnya, terdapat sambungan seperti benang, ferrules, dan pengapit. Oleh kerana paip komposit masih merupakan jenis paip baru, tiada spesifikasi reka bentuk, pembinaan dan penerimaan seragam di China. Kakitangan pereka dan pembinaan sering menggunakan teknologi paip galvanis untuk reka bentuk dan pembinaan.


3, klasifikasi paip komposit dan ciri dan kegunaannya


Pada masa ini, terdapat paip komposit aluminium-plastik, paip komposit tembaga-plastik, paip komposit keluli-plastik, paip komposit bersalut plastik, dan paip PE bingkai besi.


1. Paip komposit aluminium-plastik (PAP):


Paip komposit aluminium-plastik adalah paip komposit baru yang dihasilkan oleh proses penyemperitan penyemperitan, yang terdiri daripada lapisan polyethylene (atau polyethylene silang silang) - lapisan pelekat - lapisan aluminium - lapisan pelekat polietilena (Atau bersambung polietilena) terdiri daripada struktur lima lapisan. Di antara mereka, lapisan aluminium adalah lap dikimpal dan dikimpal punggung. Oleh kerana paip komposit aluminium-plastik adalah paip komposit plastik / logam dengan paip logam, kelebihan kedua-dua paip logam dan paip plastik digabungkan.


Lapisan dalaman dan luaran PE mempunyai ciri-ciri ketoksikan, rintangan kakisan, ringan dan suhu kerapuhan rendah. Selepas menyambungkan PE, rintangan haba dan kekuatan mekanikal meningkat dengan ketara. Di samping menguatkan PE, tiub aluminium di tengah sangat meningkatkan kekuatan mampatan paip. Ia juga mempunyai halangan oksigen 100%, menghilangkan penembusan sepenuhnya; sifat magnetik dan antistatic yang baik; keupayaan ubah bentuk plastik yang baik, supaya paip boleh ubah bentuk sewenang-wenangnya; menguatkan kapasiti pelesapan haba membujur paip, meningkatkan kesan kalis api paip; pekali pengembangan haba adalah lebih rendah daripada PE, yang mengurangkan pekali pengembangan haba komprehensif paip komposit dan meningkatkan kestabilan dimensi paip.


Oleh itu, paip komposit aluminium-plastik mempunyai ciri-ciri unik dan pelbagai aplikasi:


1 kekuatan mampatan yang tinggi, rintangan suhu yang baik (paip kerja paip PAP -40 ~ 60 ° C, suhu kerja paip XPAP -40 ~ 95 ° C), tidak boleh beracun, hayat perkhidmatan yang lama, boleh digunakan untuk membina air panas dan sejuk paip.


Kedua-dua set yang tegar dan fleksibel dapat dengan cepat menghapuskan kejutan tekanan dalam sistem saluran paip dan tidak akan menghasilkan bunyi tukul air.


3 Ia mudah dipasang dengan menggunakan sambungan penjepit tertanam; paip boleh dibengkokkan dengan bebas, yang dapat mengurangkan sendi dan siku paip. Ia boleh bengkok tanpa rebound, dan boleh memintas rasuk dan lajur dan komponen lain mengikut keadaan sebenar, mengurangkan sejumlah besar siku, menjimatkan buruh sebanyak 50% berbanding dengan paip keluli tergalvani.


4 Pekali pengembangan haba ialah 2.5 × 10? 6m / m. K, yang hanya 1/8 tiub polivinil klorida.


5 prestasi kalis api adalah lebih tinggi daripada paip PVC, rintangan kakisan yang baik, boleh mengangkut pelbagai cecair menghakis, gas.


2. Paip komposit keluli-plastik:


Paip keluli yang dibarisi PVC. Ini adalah jenis baru paip bekalan air yang dibangunkan di negara-negara asing pada tahun 1970-an. Oleh kerana kelemahan paip plastik seperti PVC dan rintangan tekanan yang tidak mencukupi, ia enggan memohon beban kasar. Pada masa ini, paip logam diperlukan. Paip keluli bersalut PVC telah dibangunkan berdasarkan ini.


Pipa PVC berdinding nipis dimasukkan ke dalam paip keluli yang menyampaikan air tradisional supaya kedua-duanya digabungkan menjadi paip keluli bersalut PVC. Ia menggabungkan kelebihan tiub plastik dan tiub keluli untuk mengelakkan kelemahan mereka. Kaedah koneksi juga merupakan thread paip, yang sepenuhnya serasi dengan sistem paip galvanis asal dan sangat mudah digunakan. Oleh itu, ia telah berkembang dengan pesat di Jepun, Amerika Syarikat dan Eropah, kerana harganya jauh lebih rendah daripada paip tembaga tradisional dan keluli tahan karat, terutama di bangunan tinggi.


PE serbuk resin yang dibarisi paip keluli. Ini adalah paip baru yang dibangun pada akhir 1970-an dan awal 1980-an. Matlamat pembangunannya adalah untuk mempunyai prestasi yang sama seperti paip keluli bersalut PVC tetapi dengan prestasi ekonomi yang lebih baik. Ia terbentuk dengan mencairkan lapisan resin serbuk PE pada dinding dalaman paip air. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, pemaju di Shanghai, Sichuan, dan Zhejiang telah melabur dalam paip seperti pada harga yang lebih rendah daripada paip komposit aluminium-plastik, yang sangat kompetitif. Menurut ciri-ciri paip keluli lapisan, ia boleh dianggap sebagai paip keluli paip plastik, iaitu, paip keluli lapisan adalah paip keluli yang mempunyai kelebihan paip plastik.


Di samping itu, adalah wajar disebutkan bahawa baru-baru ini Sichuan telah membangunkan paip plastik yang dibarisi air dengan hak harta inteleknya sendiri. Ia adalah paip keluli tergalvani dengan corak jejarian cembung pada dinding dalaman dan paip plastik akrilik yang tidak toksik. Pengkomposan mekanikal. Di samping semua kelebihan paip komposit keluli-plastik di pasaran, paip keluli dalam lapisan mempunyai corak jejarian cembung yang diproses dengan proses khas, yang dapat meningkatkan kebolehpercayaan komposit dan lebih baik menyelesaikan lapisan dalaman dan luaran . Masalah konsistensi perkembangan terma di antara bahan-bahan yang berbeza, dan penggunaan snap-on cepat-cepat dan kemudian menyambung, pemasangan mudah, kebolehpercayaan yang tinggi, unik dalam paip plastik-keluli.


3. Pipa keluli paip PE: Pipa rangka rangka keluli diperbuat daripada dawai keluli karbon rendah berkualiti tinggi sebagai fasa pengukuhan dan polietilena ketumpatan tinggi sebagai matriks. Melalui dawai kimpalan dawai keluli dan penyemperitan plastik dan pengisian, filem itu terus ditarik pada barisan pengeluaran. Paip tekanan anti-karat yang baru untuk pembentukan. Diameter paip ialah Φ50 ~ Φ500, dan flange disambungkan. Ia digunakan terutamanya dalam rangkaian paip perbandaran, kimia dan ladang minyak, dan harganya agak mahal.


4. Paip keluli bersalut plastik: Paip keluli bersalut plastik dicairkan di dinding dalaman paip keluli dengan ketebalan resin polietilena (PE) 0.5-1.0mm, kopolimer asid etilena-akrilik (EAA), serbuk epoksi (EP), bukan -Polat poli Paip-plastik komposit yang diperbuat daripada bahan organik seperti propilena (PP) atau polivinil klorida (PVC) yang tidak toksik. Ia bukan sahaja mempunyai kelebihan kekuatan tinggi, sambungan mudah dan kesan aliran air pada paip keluli, tetapi juga mengatasi korosi paip keluli. Hayat jangka reka bentuk adalah sehingga 50 tahun disebabkan oleh kekurangan pencemaran, skala dan kekuatan tiub plastik, prestasi kebakaran tidak baik. Kelemahan utama paip adalah bahawa ia tidak boleh dibengkokkan semasa pemasangan, kerja panas dan pemotongan kimpalan elektrik, dan sebagainya, permukaan memotong digunakan oleh pengeluar dengan pelindung suhu bilik bukan toksik pelekat. Spesifikasi utama adalah Φ15-Φ100.